Paco Moncayo

paco moncayoNavn: Paco Rosendo Moncayo Gallegos

Født: Quito 1940

Politisk tilknytning: Partiet Izquierda Democratica (ID) og valgalliansen Acuerdo Nacional por el Cambio

Rolle i valget 2017: Presidentkandidat

Med sine 76 år er Paco Moncayo eldstemann i kobbelet som ønsker å bli Ecuadors nye president. Før han ble politiker var han militær. Etter krigen mot Peru i 1995 høstet han heltestatus. Etter at han pensjonerte seg som general, har han vært borgermester i Quito (2000-2009) og representant i parlamentet (2009-2013).

Han var en av initiativtakerne til et valgsamarbeid på sentrum-venstresiden som skulle enes om kandidater til valget i 2017. Innledningsvis var hans rolle først og fremst koordinator. Akademikeren Enrique Ayala var en av de opprinnelige aspirantene til presidentkandidaturet. Men han evaluerte sine muligheter og trakk seg, samtidig som han lanserte Paco Moncayo. Dette førte umiddelbart til at også Lourdes Tiban fra partiet Pachakutic og Lenin Hurtado fra Unidad Popular også trådte til side for den gamle, respekterte ringreven.

Så Moncaya er anfører for en en rekke grupperinger. Vil deres tilhengere stemme på ham? Regjeringspartiet Alianza PAÌS (AP) trekker fortsatt mange av urbefolkningsstemmene og Moncaya har uttalt at han er for fortsatt minedrift. I tillegg må han slå opposisjonskandidatene fra høyresiden, Guillermo Lasso og Cynthia Viteri, før han virkelig kan utfordre Lenin Moreno fra AP.