På vei til Brasil

Alle synes å være forberedt. VM-kvalifiseringskampen mot Peru i Lima vises på skjermen klokka 9 i kveld. Når vi går i gatene er det knapt en ecuadorianer å se uten den gule trøya som representerer landslagets farge. Og hvert bidige av Quitos utallige serveringssteder har et oppslag utenfor om at man gjerne må se kampen hos dem. Tilbudet varierer fra skjempemessige storskjermer til flimrete 20-tommere.

Sportslig sett har Ecuador et godt utgangspunkt. I Søramerikas kvalifiseringsgruppe ligger de godt an, på foreløpig andreplass fire poeng bak Argentina og et poeng bak Colombia. Og sannelig kom de ikke på 10-plass blant alle verdens landslag i den nypubliserte FIFA-rankingen! og stakkars Peru har ikke slått Ecuador i en offisiell kamp på 36 år

Av landslagsspillerne har omtrent halvparten tilhold i utlandet, de fleste i den mexicanske ligaen men også noen i Argentina og Europa. Lagets mest profilerte utøver er Antonio Valencia som til daglig spiller for Manchester United.

Så det ecuadorianske folk håper og tror på seier, kan leve med uavgjort, men vil bli særdeles skuffet over tap.

Men de peruanske supporterne har et skittent triks i ermene. Det har foregått en mobilisering på de sosiale mediene under slagordet «El rival no duerme», ikke la motstanderen sove. De har lokalisert hotellet der landslaget bor og oppfordrer alle til en kjempefest utenfor slik at ikke spillerne får sove dagen før kampen. Facebookgruppen har mer enn 5000 tilhengere. Det var det de gjorde før lanskampen mot Chile i mars. 100-vis av peruanere lagde liv utenfor hotellet med trommer og kinaputter. Chile ble sendt hjem med tap 0-1.

Som et ledd i oppvarmingen viser peruanere også om igjen et klipp fra en pinlig diplomatisk episode tidligere i år. Et overvåkningskamera fanget opp en krangel mellom Ecuadors ambassadør og to kvinner i en kø på et supermarked. Det endte med håndgemeng.

Men i kveld er det fotball som gjelder og undertegnede er forberedt. Kalde ecuadorianske murerpils ligger og murrer i kjøleskapet. (Det er for seint å prøve å få kjøpt noen en time før kampen). Råvarer til hjemmelagete bananchips, også kalt chifles her, ligger klare for steikepanna. Intet, bortsett fra resultatet, er gjenstand for tilfeldigheter.

VAMOS, Ecuador.

Etterskrift lørdag 8.juni:

Peru scoret et maå tidlig i kampen og beholdt denne ledelsen til slutt. Ecuador er nå på 3.plass i gruppa etter Argentina og Colombia. Det ser fortsatt lyst ut for VM-slutspill, men på tirsdag skal de møte Argentina i kvalifiseringskamp.