På Cubansk restaurant

Det bor mange cubanere i Quito. Dette er en bivirkning av president Correas deltakelse i samarbeidet med andre  regimer på venstresida i latinamerika. Cubas bidrag til dette er eksport av utdannet helsepersonell. Slik er mange cubanere blitt kjent med Ecuador som emigrasjonsmål. Utenom arbeidstillatelser skjer det i stor grad gjennom proformaekteskap med ecuadorianere.

Slik har det oppstått et ikke uvesentlig cubansk innslag rundt turistkjernen i mariscalområdet, hvor ulike virksomheter drives av cubanere. Vi har blant annet restauranten «Varadero«, oppkalt etter den mer vulgære delen av Cubas turistliv,

Så når vi kommer inn ved lunsjtider en søndag, innfinner vi oss i et tydelig karibisk-inspirert miljø. Det kan ses på bambustreverket og den imponerende lista over drinker.

Men hva er så cubansk mat? De som har vært på Cuba forbinder den med forholdsvis enkel kost, i hovedsak kylling eller svin med ris og salat. Andre kjøttvarer er rasjoert på øya.

Men det er klart at en internasjonal restaurant har foredlet disse ingrediensene. Standarden er tilbehøret, som risretten Cristianos y moros, overesatt kristne og maurer men bestående av ris og mørke bønner. Navnet har en spansk opprinnelse og viser tilbake til muslimenes tilstedeværelse på halvøya. Yuca, eller cassava, og bananer i forskjellige fomer hører også med. Av hovedrettene finner vi den tradisjonelle «ropa vieja» oversatt «gamle klær». Dette er en enkel rett med en noen kjøttslintrer i saus, skjært på en måte som kanskje minner om skrukkete gamle klær.

På bildet kan man se at undertegnede har falt for en oksehaleragu akkompagnert med kristne og maurer, samt stekt yuca. Pilsneren er derimot uten tvil ecuadoriansk.

«Varadero» finner du på hjørnet av gatene Reina Victoria og la Pinta i Mariscaldistriktet.

Se også: Mat i Ecuador