Om Ecuador

Dette forunderlige og praktfulle landet Ecuador befinner seg i Søramerika ved stillehavskysten. Andesfjellene skjærer gjennom landet fra nord til sør, mens ekvatorlinjen deler det på langs.

Vi deler det gjerne i tre soner; kysten, høylandet og el oriente- regnskogen. Hvis vi tar med at Ecuador eier Galápagos-øyene blir det fire. Og alle er vidt forskjellige når det kommer til klima, naturlandskaper, leveveier og kultur.

Ecuador har 15 millioner innbyggere av blandet herkomst. De største byene er Quito, Guayaquil og Cuenca.

Turisme

Turistene elsker Ecuador. De foretrukne destinasjonene er uten sammenlikning Galápagos-øyene og Quito, som fint kan sammenfattes i en to-ukers ferietur.

Men det er også mange som tar en tur til regnskogen i Amazonas. Eller til byen Cuenca som i likhet med Quito har en koloniarkitektur som er erklært for verdensarv av UNESCO.

Andre attraksjoner er vulkanruta, som den kalles, som følger Andesfjellene fra nord til sør. Omtådene rundt vulkanene Cotopaxi, Chimborazo og Tunguragua danner egne nasjonalparker. Er du glad i fugler, må du besøke Mindo. Det er er regnet som et paradis for fuglekikkere.


Folket

Den overveiende delen av befolkningen, ca 70 %, definerer seg som mestiser. 15 % opplyser at de er hvite, 7 % indianere og 7 % afroecuadorianere. Tallene kommer fra siste folketelling gjennomført i 2010.

Nesten alle snakker spansk, men også det indianske språket kichwa er godkjent som offisielt språk. Dertil snakkes en rekke andre indianske språk og dialekter.

Befolkningen er sterkt katolsk, noe som gir seg uttrykk i de flotte kirkene og de mange religiøse festene. Evangeliske menigheter tar imidlertid stadig større andeler. I regnskogområdene finnes det fortsatt mennesker som bekjenner seg til naturreligioner.

Politikk og økonomi

Ecuador har formelt vært  republikk fra 1830. Dagens president heter Lenin Moreno og har sittet siden 2017. Han regnes å befinne seg omtrent på sentrum av den latinamerikanske politiske aksen.

Økonomisk har landet i stor grad basert seg på inntekter fra oljen som ligger i Amazonasområdet. Den synkende oljeprisen og det kraftige jordskjelvet i april 2016 har skapt problemer for budsjettet. Det er tatt opp lån fra Kina og verdensbanken blant annet for å finansiere et stort oljeraffineri ved kysten og et elektrisitetsverk.

Amerikanske dollar ble innført som nasjonal valuta etter en økonomisk krise på slutten av 1990-tallet med gallopperende inflasjon.

 Tidligere president Rafael Correa viser fram landet sitt i denne dokumentaren: Ecuador-The Royal Tour