Misjonæren Pepe fra Galàpagos

Etter Ensomme Georgs bortgang, kjempeskilpadden som var den siste i sin art og som markedsførte Galàpagosøyene på en slik fremragende måte, har man funnet hans arvtaker.

Misjonæren Pepe er en ungdom på 63 år. Vekten er ikke kjent, men stor er han.

Pepes historie begynte i 1940, da han ble fanget av noen fiskere. De forærte ham til en familie som bodde San Cristobal (en av galàpagosøyene). På den tiden var det like vanlig å ha en skilpadde som kjæledyr som en hund på øyene. Og Pepe virket fornøyd.I 1959 kom en forordning som forbød skilpadder som husdyr, men familien til Pepe fikk dispensasjon.

I 1967 ble han forært til fransiscanermisjonen på San Cristobal. Her levde han et liv viet til meditasjon over åndelige spørsmål, inntil i fjor. Da ble han av helsemessige årsaker overført til Interpretasjonssenteret. Han var overvektig og hadde høyt kolesterol og ble umiddelbart satt på streng diett. Den fysiske føden franciscanerne hadde fòret ham med var nok på langt nær like kvalitetssikret som den åndelige. Og barna som var med på kirkebesøk hos franciscanerne på søndagene hadde selvfølgelig alltid litt ekstra godt med til Pepe. Nesten alle barna på San Cristobal har et bilde av seg selv hvor de sitter på ryggen hans.

På senteret han straks tilnavnet «misjonæren» og blir tildelt sine daglige rasjoner med gress og kaktus, ordentlig skilpaddemat. Men de er nødt til å krydre måltidene med litt papaya, gulrøtter og bananer for å få ham til spise. Så å slippe ham fri er ikke aktuelt, vant til å spise fra hånden som han er.

Han kan heller ikke overføres til forskningsstasjonen eller andre parker ettersom han antakeligvis besitter bakterier og kan smitte andre eksemplarer.

Så Pepe må nok bli værende på senteret resten av livet. Hvilket kan bli en god stund ettersom han kan bli 150 år. Men Pepe synes tilfreds med gratis kost og losji, – inkludert eget svømmebasseng.

(Siste nytt er at George kommer tilbake til øyene – i utstoppet tilstand).

(Oppdatering: Misjonæren Pepe begynte sin vandring i skjærsilden i august 2014. Hvil i fred)