Midten av verden

Ecuador og Ekvatorlinjen deler omtrent det samme navn. De befinner seg begge midt i verden (Mitad del Mundo). Det må selvfølgelig markeres, til de fastboendes stolthet og for å pirre nyssgjerrige turister. Innenfor en dagsreise fra Quito er det mulig å besøke fire forskjellige attraksjoner.

Det begynte med at en fransk ekspedisjon med vitenskapsmenn under ledelse av Charles Marie de La Fontaine ankom Ecuador i 1736 for å gjøre en del målinger og beregninger. Ikke bare klarte de plassere ekvatorlinjen på sin plass. De fastslo at jordkloden ikke var en perfekt kule, de la grunnlaget for det metriske systemet og de navnga noe som senere også skulle bli navnet på republikken Ecuador.

«Mitad del Mundo«- symboliseres med et 30 meter høyt steinmonument med en «ball» på toppen. Rundt dette er det laget et kompleks som inneholder et museum med en miniatyrmodell av det koloniale Quito, et planetarium og en rekke restauranter. Her avholdes det av og til friluftskonserter i helgene.

Mange holder likevel det delvis interaktive friluftsmuseet «Museo Solar Inti Ñan» som befinner seg noen hundre meter bortenfor som mer givende. Her kan man delta i en rekke forbausende fysiske eksperimenter som gir forskjellige utslag ut fra om man befinner seg på den sørlige eller nordlige halvkule, eller på ekvatorlinjen. Vi finner også en etnografisk utstilling over regnskogindianerens liv og virke, deriblant en vel detaljert framstilling over hvordan man krymper et hode.

I nærheten befinner også den sluknede vulkanen Puluahua seg. Den er et særskilt skue med sitt 400 meter dype og 5 kilometer brede krater. Dersom man kommer seg opp tidlig på dagen kan man skue ned på et aktivt jordbrukssammfunn som har funnet seg til rette på den fruktbare kraterbunnen på 3000 meters høyde. Langs vulkanens vegger lever et stort antall forskjellige planter og fugler.

Til slutt har vi ruinene i Rumicucho 5 kilometer bortenfor. Denne høyden ble tatt i bruk allerede 500 år før vår tidsregning av Quitu-cara-samfunnet. Ved spanjolenes ankomst var den i bruk av inkaene som utkikkspost og seremoniplass. Det er riktignok ikke mange steinene tilbake men det er flott utsikt som kan nytes sammmen med «historiens sus».

Husk solkrem med høy faktor!

Flere bilder? Se Vivaecuadors Facebookside.