Lorena C: Vil du prøve min makt?

«Vil du prøve min makt»?

Videoen er ute på internett. Guayaquil november 2016. En pent antrukket, realtivt ung kvinne sitter bak i politibilen og skjeller ut politifolkene foran. «Vil du prøve min makt? (Quieres probar mi poder?)  Vil du dø din idiot? Jeg er dommer i … Det ordnet eksmannen min. Han er i mafiaen».  Og etter en stund: «Hvis du virkelig ønsker å dø, tar jeg bare en telefon og du er død i løpet av 30 minutter».

Kvinnen ble innbragt etter å ha nektet å betale en restaurantregning på 126 dollar og for å ha laget ytterligere oppstyr da politiet kom.

Nå kan man jo tenke seg at politiet opplever litt av hvert når de er på jobb lørdagskvelden. Og at dette kanskje ikke er så spesielt.

Men det stiller seg litt annerledes når arrestanten faktisk var dommer. Da tar man uttalelsene med et ganske annet alvor. Og media lukter blod.

Lorena C ble utnevnt til dommer i ungdomsretten i mai 2015. Hun ble imidlertid avsatt i desember samme år, da hun kun hevet lønn og aldri stilte på jobb.

Hvordan fikk hun jobben? Ifølge offentlig tilgjengelige dokumenter gjennomgikk hun en en test for ansøkere til offentlige embeter med de beste karakterer. Deretter tok hun et aspirantkurs inkludert etikk og selvkontroll. Som det heter i premissene for stillingen, offentlige embetsmenn og dommer bør være etisk uangripelige.

Men ut fra denne hendelsen og den oppførselen hun utviser på videoen har det forståelig nok blitt reist spørsmål om det var akkurat slik hun fikk jobben. Tradisjonen i Ecuador går på at utnevnelser til offentlige embeter går gjennom kontakter i byråkratiet og den politiske ledelsen. Embetsmenn som bare går og hever lønn uten å gjøre et arbeidsslag er ikke et ukjent fenomen og noe alle valgbare politikere forventes å rydde opp i. President Correas administrasjon har gjentatte ganger blitt beskyldt for å kontrollere domstolene.

Så hva er den tidligere dommerens tilknytninger? Vi vet ikke ennå og muligens vil vi heller ikke få vite det. Pressen, som selvfølgelig kjenner hennes fulle navn, har saumfaret profilene hennes i sosiale medier og funnet henne avbildet sammen med to fremtredende kvinnelige politikere fra regjeringspartiet Alianza PAIS.

Politimannen som tok opp og publiserte videoen er derimot funnet og arrestert.

Og setningen «Quieres probar mi poder» er på alles tunger. Den er remikset og kreative redigeringer får henne til å snakke med ulike toppolitikere og endog Adolf Hitler.

Her er Lorena i politibilen

https://youtu.be/RWBImABRo6Q

Og litt senere på kammeret

https://youtu.be/7CS4kZ4HUs4