Krybben i Carmen Bajo

En av de sentrale juletradisjonene i katolske land er julekrybben. Hvert hjem skal ha sin tolkning av scenen med hvor hyrdene kommer og besøker det nyfødte jesusbarnet i dets beskjedne omgivelser. Så går de på besøk hos hverandre og beundrer verket mens de utveklser julesvada.

En av de mest praktfulle krybbene i Ecuador finner vi hos carmelita-søstrene i klosteret i Carmen Bajo i Quito. For lukkede dører og under religiøs meditasjon har kvinnene siden klosteret ble bygget for 308 år siden, tilført nye gjenstander til denne utstillingen som befinner seg i et stort avlangt rom. Her finner vi praktfulle scener fra bibelhistorien som flukten fra Egypt,  jesu fødsel, den unge Jesus som belærer de skriftlærde i templet, døperen Johannes blir fengslet m.m. Alt er laget for hånd av de flittige søstrene.

Denne julen er krybben for første gang tilgjengelig for uteforstående. Fram til 10. januar inngår den i en omvisning som også inkluderer klosteret øvrige kunstskatter. Man får samtidig mulighet til å kjøpe litt av nonnenes hjemmebakst. Anbefales for slikkmunner.

Carmelita-ordenen ble opprinnelig innstiftet i Latacunga i år 1669. Men allerede i 1698 la et jordskjelv hele klosteret i grus. Søstrene takker den hellige jomfru for at ingen av dem ble skadet. Biskopen av Quito ordnet et midliertidig husvære til dem i noen fraflyttede bygninger i Quito. I 1702 kjøpte han med sine egne penger en eiendom han donerte for konstruksjon av det som i dag kalles for Carmen Bajo og befinner seg på hjørnet av gatene Olmedo og Venezuela i det gamle Quito.