Kristningen av jungelfolket i Ecuador

De stampet inn i regnskogen med bibelen i den ene hånden og et fotoapparat i den andre, på jakt etter sjeler å frelse.

En fotoutstilling er på vei verden rundt. Den har vært både i Spania og Frankrike under navnet «En la mirada del otro. Fotografía histórica de Ecuador: La irrupción de Amazonía.» Det dreier seg om unike bilder fra jesuittmisjonærenes virksomhet i Ecuadors jungelområder, den delen av landet som i dag heter Morona Santiago.

Det tok fart da den sterkt religiøse Gabriel Garcia Moreno ledet landet (1860-1875). Ved århundreskiftet hadde jesuittene anskaffet rikelig med fotoutstyr for å dokumentere sine suksesser. Her er noen av bildene fra utstillingen.

Jesuitteramazonas1

Kameraet vakte selvfølgelig stor oppmerksomhet. Og misjonærene skydde ingen anstrengelser for å bringe det med seg inn i jungelen. Det var omtrent 32 dagers marsj fra Cuenca, den nærmeste byen.


Jesuitteramazonas2

Her står man i kø for å hilse på Padre Matteo. Foto ca 1899. Bildet skal vise at jesuittene, i tillegg til å nyte respekt, også underviste i jordbruk


Emn misjonær poserer sammen med shuar-krigere, ca 1930. Shuarene ble rgnet som særlig fiendtlige, så dette bildet reprsenterer en triumf for misjonen. Bemerk at shuarene hadde skytevåpen, sannsyneligvis på grunn av handelsmennene og nybyggerne som uvegerlig fulgte i jesuittenes fotspor

En misjonær poserer sammen med shuar-krigere, ca 1930. Shuarene ble regnet som særlig fiendtlige, så dette bildet representerer en triumf for misjonen. Bemerk at shuarene hadde skytevåpen, antakelig brakt med av handelsmenn og nybyggere som alltid fulgte i jesuittenes fotspor


"Portrett og profil". 1910. En rasestudie av den profesjonelle fotografen José Domingo Lasso.

«Portrett og profil» 1910. En rasestudie av den profesjonelle fotografen José Domingo Laso.


Shuaren Nanquiteys begravelse. Dette var den første begravelsen med kristne seremonier i Morona Santiago. Jesuittene lagde endog postkort av dette fortografiet.

Shuaren Nanquiteys begravelse. Dette var den første begravelsen med kristne seremonier i Morona Santiago. Jesuittene lagde endog postkort av dette bildet.

Les mer om Ecuadors historie.