Kristningen av jungelfolket i Ecuador
De stampet inn i regnskogen med bibelen i den ene hånden og et fotoapparat i den andre, på jakt etter sjeler å frelse.
En fotoutstilling er på vei verden rundt. Den har vært både i Spania og Frankrike under navnet «En la mirada del otro. Fotografía histórica de Ecuador: La irrupción de Amazonía.» Det dreier seg om unike bilder fra jesuittmisjonærenes virksomhet i Ecuadors jungelområder, den delen av landet som i dag heter Morona Santiago.
Det tok fart da den sterkt religiøse Gabriel Garcia Moreno ledet landet (1860-1875). Ved århundreskiftet hadde jesuittene anskaffet rikelig med fotoutstyr for å dokumentere sine suksesser. Her er noen av bildene fra utstillingen.
Kameraet vakte selvfølgelig stor oppmerksomhet. Og misjonærene skydde ingen anstrengelser for å bringe det med seg inn i jungelen. Det var omtrent 32 dagers marsj fra Cuenca, den nærmeste byen.
Her står man i kø for å hilse på Padre Matteo. Foto ca 1899. Bildet skal vise at jesuittene, i tillegg til å nyte respekt, også underviste i jordbruk
En misjonær poserer sammen med shuar-krigere, ca 1930. Shuarene ble regnet som særlig fiendtlige, så dette bildet representerer en triumf for misjonen. Bemerk at shuarene hadde skytevåpen, antakelig brakt med av handelsmenn og nybyggere som alltid fulgte i jesuittenes fotspor
«Portrett og profil» 1910. En rasestudie av den profesjonelle fotografen José Domingo Laso.
Shuaren Nanquiteys begravelse. Dette var den første begravelsen med kristne seremonier i Morona Santiago. Jesuittene lagde endog postkort av dette bildet.
Les mer om Ecuadors historie.