Kondoren fra Andesfjellene

Elia Liut var ikke fjellklatrer. Han var flyger, en italiensk krigshelt fra 1. verdenskrig. Dessuten var han luftakrobat og innehaver av en rekke rekorder i lufta, deriblant selveste fartsrekorden med sjokkerende 274 km i timen,

Det var derfor han ble tilkalt av redaktøren i den ecuadorianske dagsavisen El Telegrafo (Cuenca) i 1920. Ingen hadde til da landet et fly på et høyere punkt enn 500 meter over havet. Det var nødvendig for moderniserningen av landet at kommunkasjonen ble bedret. Redaktøren fantaserte om å kunne selge sine aviser i hovedstaden Quito samme dag som de ble trykket i Cuenca.

Elia Liuts oppgave var derfor å føre flyet (som var en overskuddsvare etter første verdenskrig) fra havnebyen Guayaquil til landets tredje største by Cuenca, beliggende 2530 meter over havet. Maskinen ble døpt «El Telegrafo» etter sin sponsor.

Liut måtte avlyse det første forsøket på grunn av dårlig vær. Men 4. november 1920 satte han seg på ny bak spakene i todekkeren sin. På det venstre kneet hadde han surret fast et kompass. På det andre en høydemåler. Slike instrumenter fantes det nemlig ikke på noe kontrollpanel.

En time og 50 minutter senere landet han i Cuenca. Det er en underdrivelse å si at jubelen brøt løs. Hele byen var på plass. Herrene viftet med hattene sine, damene med tørklærne.Sosieteten beskuet det hele med verdighet der de satt i automobilene sine. Lokale poeter leste opp sine hyllester på rim.

Ecuador hadde fått en ny helt. Kanskje den første siden frigjøringskampene mot Spania. Nemlig italieneren Elia Liut, ”kondoren” fra Andesfjellene

Liut trivdes med oppmerksomheten og han fant seg godt til rette i Ecuador. Han giftet seg og levde der til sin død i 1952.

Elia Liut, kondoren fra Andesfjellene