Klokka i det mauriske tårn

Mer enn 100 års taushet er brutt.

Ved innledningen til juli, til feiringen av Guayaquil bys selvstendighet fra den spanske tronen, kunne man atter høre klokkene ringe for oss. Bysbarna var samlet ved promenanden langs den brede elven Guayas for å ta del i denne historiske begivenheten. Tårnet klokka kimer fra er i umiskjennelig engelsk stil. Ikke desto mindre er det et av byens ikoner.

Historien begynte i 1838 da Manuel Antonio de Lazurega ga et lån til byens borgermester til innkjøp av et urverk som viste tiden og hvis klokkekim man skulle kunne høre 4 kilometer unna. Innkjøpet ble foretatt i London, ettersom man hadde utstrakte handelsforbindelser med britene på den tida. Så i 1842 kom den seilende inn i Guayasbukta.

Men man hadde ikke noen klar plan hvor klokka skulle installeres. Så den vandret litt mellom forskjellige bygninger inntil det ble besluttet å oppføre et klokketårn langs elvepromenaden (Malecón). Tårnet ble innviet i 1922. Men dessverre falt det (nesten bokstavelig talt) sammen av sin egen vekt bare 5 år senere. Tårnet som huser uret i dag ble reist i 1931. Og står fremdeles. Det ble finansiert delvis ved bidrag av byens spanske innbyggere og kalt det mauriske tårn (El Torre Morisca) på grunn av ornamentene. Maurerne er som kjent det muslimske folkeslag som hersket over den iberiske halvøya i 700 år og beriket den europeiske kulturen med blant annet praktfulle arkitektoniske detaljer.

Reparasjonen av klokka tok et år og ble utført av et meksikansk firma.

Avisen El Comercio forteller om den 87 år gamle tidligere kommunearbeideren som brast i gråt da han for første gang hørte klokken kime . Dette var lyden av Guayaquil slik faren og bestefaren hans hadde mimret om.

Tårnet kan besiktiges fra innsiden hver dag fra 09.00 til 16.30. Helt gratis.