Julian Assange

Så skulle det en hvithåret australsk hacker til for at man skulle legge merke til lille Ecuador ute i verden. For første gang siden kuppforsøket 30. september 2010.Julian Assange, den profilerte lederen for wiki-leaks som har publisert hemmeligstemplede dokumenter verden rundt, har søkt politisk asyl på Ecuadors ambassade i London. Han er anklaget og begjært utlevert til Sverige for påståtte usedelighetsforbrytelser og anklaget av USA for spionasje. Det er det siste som er grunnlaget for hans påberoping av politisk forfølgelse.

Således har Ecuador nå fått en storpolitisk nøtt i fanget. Ecuadors president Rafael Correa lover en grundig behandling av søknaden. Det er bedt om uttalelser fra britiske, svenske og amerikanske myndigheter. Ambassadøren er hjemkalt fra London for redegjørelser.

Av de enorme mengder dokumenter som er offentliggjort av Wiki-leaks, dreier noen seg om amerikanske myndigheters forhold til og syn på Ecuador og dets president Correa. Disse gikk som føljetong i ecuadorianske aviser. Kanskje ble det i medias øyne lagt mest vekt på sleivete ambassadekommentarer som på ingen måte var uttrykk for offisielle synspunkter. Likevel ble den amerikanske ambassadøren bortvist i mars i år.

Så den 23. mai i år intervjuet Julian Assange president Correa i sitt program Journeyman TV, som ble vist på kanalen Russia today. Link til programmet finnes på vår facebookside og kan anbefales. I løpet av 20 minutter får vi presidentens holdninger til noen av de viktigste sakene i Ecuador i dag, samt et inntrykk av hans karisma og humoristiske sans. Man sitter også igjen med en følelse av at det var god kjemi mellom ham og hans intervjuer.

Men kan dette være grunnen til at Assange valgte å spassere inn i ambassaden i London med et søknadspapir i hånden? Kanskje det og at den aktuelle ecuadorianske regjeringen er svært opptatt av at latinamerikanske land ikke skal la seg diktere av USA.

Mens regjeringen virker avmålt og formelle i sitt mottak av søknaden, benytter den Correa-kritiske pressen anledningen til å fortelle at her er det to alen av samme stykke som har kommet sammen og som korrumperer hverandre. Spaltisten Gonzalo Maldonado skriver i El Comercio: » Unge Assangefanatikere i Europa har nå fått øynene opp for en bananrepublikk hvor presidenten ynder å reise til Istanbul og Teheran med håndslag til de sittende diktatorene og fotograferer seg selv smilende sammen med Khadafy bare måneder før han blir massakrert av sine egne.»

Så nå gjenstår det å se om man vil la Assange få se Ecuadors vakre fjell og idylliske strender. Om Ecuador skulle innvilge søknaden, er han også avhengig av at britiske myndigheter gir ham fritt leide slik at han kan fly ut av landet.

Se også: Velkommen Sr. Assange!