Inti Raymi – Midtsommerfest i Ecuador

Inti Raymi er urbefolkningens store fest med hyllest til solen og markens grøde i Ecuador og i de andre landene i Andes-regionen. Den legges til sommersolverv hvert år. Feiringen har røtter tilbake til Inkariket, og kan i dag oppleves flere steder i Ecuador de siste ukene i juni og i begynnelsen av juli.

Hva er Inti Raymi?

Begrepet Inti Raymi er hentet fra kichwa, inkaenes språk. Direkte oversatt betyr det – rett og slett – solfest. Festen er knyttet il innnhøstingen, men har også religiøse og astronomiske elementer.

Det siste fremkommer av at den knyttes til årets lengste dag, normalt 21. juni, men det kan variere litt rundt denne datoen. Man kunne kanskje tro at den minimale variasjoen av dagens lengde ikke har noen videre betydning når man befinner seg ved Ecuador. Likefullt er den anmerket på gamle kalendre som brukes for å regulere landbruket og å markere høytidsdager.

Hvordan feires Inti Raymi i Ecuador?

Inti Raymi preges av fargerike drakter, sang og dans. Bekledningen varierer litt ut fra hvor i Ecuador du befinner deg. Det er gjerne en anfører som kalles Aya Huma. Denne har en heldekkende hette hvor det kun er åpninger til øynene, Disse hullene er ikke bare foran, men finnes også på baksiden. Aya Huma har med andre ord øyne i nakken. I et åndelig aspekt symboliserer det 360 graders panoramisk utsyn.

Spanjolene mente Aya Huma lignet mest på en djevel. Derfor kalles han også «El Diablo» eller «Diablo Huma»

Det er også andre karakteriske personligheter i dansen eller opptoget, som har sine unike karakteristikker, Forståelsen av disse krever imidlertid dyp innsikt i urfolkets tradisjoner og filosofi.

I tillegg til dans og seremonier, er også renselse en viktig del av Inti Raymi. Den skjer ved et bad i en nærliggende elv eller fossefall. Badet skal også fjerne dårlige vibrasjoner og gi ny energi i året som kommer, altså fram til neste gang man feirer Inti Raymi.

En lett versjon av renselsene utføres av sjamaner under seremonien med noen kvister og en sprut vann, gjerne etter at det har vært i sjamanens munn. Turister inkluderes også, selv når de bare er til stede som tilskuere.

Offentliggjøring av en lokal Inti-Raymi-fest. Det er et økologisk arrangement står det. Tar du med din egen kopp, får du gratis servering av den tradisjonelle drikken chicha – en maisbasert leskedrikk. Aya Huma sees øverst til høyre.

Historien bak Inti Raymi

Det antas at det stadig ekspanderende inkariket innførte en felles fering de kalte Inti Raymi på 1400-tallet. Det veldige inkariket omfattet flere av de nåværende landene i Andesrgionen, og Inti Raymi er demed en felles kulturarv for disse.

For spanjolene var dette å regne som en hedensk skikk, og måtte følgelig forbys. Tilbedelse av solguden og deltakere som så ut som forkledde djevler passet dårlig samtidig med innføring av kristen tro.

Men som med mange andre lokale fester, falt det den sammen med en feiringen av en katolsk helgen. I dette tilfelle var det San Juan, eller sankt Hans på norsk. Dermed har vi et bindeledd til vår egen sankthansfeiring. San Juan ble som man forstår en veldig helgen å feire i det som tidligere var inkaenes rike.

Den store solfesten var derfor langt fra glemt når man på 1940-tallet ønsket å gjenninnføre den. Historiene om conquistadorenes tapre erobringer hadde da bleknet, Befolkningen var amerikanisert. Mestiser og urfolk var kommet i flertall. Å markere Inti Raymi var derfor også å gå tilbake til røttene.

I dag avholdes denne midtsommerfeirngen over store deler av Ecuador, selv om det fortsatt gjenstår å erklære den offisielt som kulturarv.

Her kan du oppleve Inti Raymi i Ecuador

Inti Raymi arrangeres hver sommer der det bor urfolk i Ecuador. Det vil si over hele landet, men aller mest i de andiske regionene. Det omfatter provinsene Pichincha, Cotopaxi, Imbabura, Tunguragua og Loja.

For de som befinner seg i Quito, er det nærmeste å dra til Mitad del mundo. Det er kanskje her den er mest turisttilpassede, men også mest spektakulære, med profesjonelle dansere, lydanlegg og med de oppskriftsmessige ritualene i behold.

I Otavalo, omtrent tre timer fra hovedstaden, er det arrangementer knyttet til Inti Raymi hele måneden. Den lokale renselsen finner sted ved fossefallet Peguche. Byen er også kjent for sitt urfolksmarked, og besøkes gjerne uansett av turister som har tre dager eller mer til disposisjon i Quito.

Et tredje alternativ er feiringen ved ruinene av Inga Pirca lenger sør i landet. Dette er det best bevarte arkeologiske stedet med spor etter inkasivilisasjonen i Ecuador. Det er også et naturlig turistmål når man først er i Cuenca.

Du vil i tillegg finne en markering av Inti Raymi med tilhørende seremonier uansett hvor du befinner deg i Ecuador. Spør på det lokale turistkontoret eller søk på nettet.