I går drepte de meg

«I går drepte de meg. De fikk ikke ta på meg og de smadret hodet mitt med en stokk. De stakk meg med kniv og etterlot meg døende.»

Slik innledes et brev fra en død. Det er delt utallige ganger på sosiale medier i den spanskspråklige verden. Det er snakk om et dobbeltdrap begått i Ecuador og det har skapt ekstraordinære dimensjoner.

Dette er de tørre fakta så langt vi kjenner dem:

To argentinske studiner, Maria 21 år og Marina 22 år, reiste rundt i Sør-Amerika og oppholdt seg en tid i Montañita, Ecuador. Montañita er en av de mest kjente strendene langs den ecuadorianske kysten og kjent for surfing og uteliv. Dagen den 22. februar hadde jentene tilbrakt på stranda hvor de solgte hamburgere og fruktsalat. Det blir sagt at de hadde sluppet opp for penger. De ble sist sett da de prøvde å få haik utenfor en strandbar. En taxisjåfør har opplyst at han plukket dem opp sammen med de senere mistenkte i saken. De ble kjørt til den enes bolig. Det var ikke langt fra denne kroppene deres ble funnet ille maltraktert dagen etter.

Dette er to drap av mange i Ecuador, for ikke snakke om i  andre latinamerikanske land som Colombia, Honduras, Mexico og Venezuela. Hva gjør denne saken spesiell?

For det første har bildene som er lagt ut på media vakt oppsikt. Spøkefulle og livsglade ungdommer, ofte iført tradisjonelt strandantrekk, det vil si lettkledd, gjør saken mye mer personlig enn vanlig. Det angis ikke hvor bildene er hentet fra, men antakelig har de selv lagt dem ut på facebook eller andre sosiale medier i dagene før den tragiske hendelsen.

Så kom de pårørende til Ecuador. De ble vel mottatt av ecuadorianske myndigheter og tilbudt all mulig bistand. De har sammen med politiet saumfart de aktuelle steder i saken; jentenes bolig, stranda der de arbeidet og ikke minst stedet ugjerningen skal ha blitt begått. TV-reportasjen hvor det ene offerets mor overhaler sjefsetterforskeren er sendt utallige ganger. Det minner om en overklassekvinne som kjefter opp gartneren fordi rosene hennes er døde. Familiene er kritisk til det ecuadorianske politiets arbeid. De er usikre på om det virkelig er deres døtre og krever en grundigere identifikasjon. Mora hevder at hennes datter aldri ville latt seg kjøre frivillig til et sted som dette. En bror kritiserer at det tok så lang tid fra de fant det ene liket til det andre dukket opp. De forlanger at argentinsk politi tar over saken.

Slik ble dette et toppolitisk spill. Argentinas president Mauricio Macri tilbød sporenstreks å sende hunder og etterforskere. Ecuadors president ønsket dem velkommen. Familiene gjennomgår nå saken med riksadvokaten personlig. DNA tester vil bli sendt til Interpol i Argentina for endelig bekreftelse av ofrenes identitet.

Ecuadors imøtekommenhet og ressursbruk i denne saken er selvfølgelig mer motivert av frykt for tap av turistinntekter enn av omsorg for de pårørende. Argentinske medier stiller spørsmål om hvor trygt det er å reise i Ecuador. I jentenes hjemby, Mendoza, har over ti tusen gått i et fakkeltog med krav om at alt må bringes på det rene med hensyn til jentenes skjebne. USA`s ambassade har sendt ut en bulletin til amerikanske reisende og fastboende om å utvise den største forsiktighet. Og som nevnt har også saken tatt av på det mektige facebook. Montañitas egen lokalbefolkning har startet en twitterkampanje med hastag; #MontanitaNoTieneLaCulpa. Montañita har ikke skylda. Ikke desto mindre har statspolitiet sendt en kontingent på 28 erfarne politifolk med det formål å renske opp i Montañita.

Det sirkulerer også en video hvor den ene tiltalte hevder han er uskyldig og at han ble tilbudt penger av politiet for å tilstå drapet. Den er formodentlig en forfalskning.

På omtrent samme tid og ikke langt fra dette åstedet ble to barn på 4 og 6 år myrdet. Denne saken fikk på langt nær de samme ringvirkningene . De var ikke turister. De var heller ikke på facebook.

 

Se også: Secuestro expres av to japanske turister