Hysj, presidenten taler

Rafael Correa er presidenten med eget talk-show. Talk-show er kanskje litt spissformulert, men lørdagsprogrammet Enlace Ciudadano som vises på flere statlige kanaler hver lørdag kl 10.00 om morgenen er hans.

Enlace Ciudadano er presidentembets ukesrapport til folket. Hver lørdag er presidenten et nytt sted i Ecuador sammen med noen utvalgte statsråder. Dette er direkteoverførte massemøter med som regel en president i storform. Publikum består nok hovedsakelig av hans tilhengere for han formår å skape god stemning. Han er karismatisk, morsom og formidler politiske synspunkter på en forståelig måte.

Innholdsmessig varierer det med politiske bolker og lokal underholdning. Presidenten presenterer regjeringens prosjekter, nasjonale og lokale. Han benytter anledningen til å besvare kritikk han måtte ha fått i uka som gikk og til å lange ut mot sine politiske motstandere.

Programmet er populært. Det varer da hele formiddagen, hele 3 og en halv time. Det er gjerne et program som står på i ecuadorianske stuer hvor man går til og fra ettersom det passer med fridagens andre gjøremål. Et godt poeng er å ikke ha det på søndager, da man i så fall måtte konkurrere med gudstjenestene som i Ecuador fortsatt trekker et betydelig antall mennesker.

At presidenten var på utenlandreise til USA, Spania og Italia var ingen hindring for gjennomføringen av programmet. Kamerakameratene fulgte etter og ettersom det er flust med ecuadorianske emigranter i disse landene var det ingen sak å få tak i publikum. Correa har engasjert seg i deres situasjon og sanker forholdsvis mange utenlandsstemmer ved valgene.

Kritikken mot programmet er at det kun er presidentens agenda som gjelder og at opposisjonen ikke kommer til ordet. Til det svarer presidenten, at fram til hans periode var alle mediene ensrettet og omtalte kun det den besittende klassen ønsket (som også besittet alle avisene og alle tv-kanalene). Disse mediene er fortsatt de dominerende i landet.

Okkesom, selv om programmet er presidenten og partiet Alianza País’ talerør, gir det et godt politisk aktualitetsbilde av Ecuador.