Hvordan ta bilder i det historiske Quito

Jeg liker å ta bilder. For å ta fine bilder har jeg kjøpt meg et dyrt kamera. Jeg er ikke sikker på hvor mye det betyr. Jeg detter av lasset når jeg forlater de forhåndssatte innstillingene og begynner å fomle med blender, lukketid og de greiene der. De beste bildene viser seg å bli de jeg har tatt på automatfunksjon.

Ut fra mine erfaringer er jeg rett person til å skrive en Idiotens guide til å ta fine bilder i El Centro Historico. Og du forlater ikke Ecuador uten bilder herfra! Så følg nøye med nå!

I løpet av to år har jeg tatt massevis av bilder akkurat dette stedet, så egentlig var jeg litt lei. Men en dag sendte Internations Quito (den internasjonale klubben i Quito) hvor jeg er i all hovedsak er passivt medlem, en mail om at de hadde opprettet en fotogruppe  og deres første ekskursjon var ….. -akkurat. Quitos historiske sentrum. Dette var en gylden anledning til å få nye impulser.

Oppmøte var klokka 9 søndag morgen. Morgenene er best hvis man vil ha fint vær og blå himmel i bakgrunnen. Men akkurat som når drar på picnic, så regnet det akkurat denne morgenen. Men det stopper ikke en iherdig fotograf.

Initiativtageren til gruppa og dens naturlige veileder var en pensjonert amerikansk misjonær med 13 års fartstid i Ecuador. Han ble utbrent av den jobben  Men han brenner ennå for fotografering.

Dette var ikke en teknisk øvelse. Det gjaldt å finne de interessante vinklene og de fine motivene. (En rask vurdering av de øvrige deltakernes utstyr ville rangere mitt kamera på en fjerde eller femte plass. Noen fancy linser der, ja…)

Til saken: Plaza Grande (den store plassen), også kalt Plaza de Independencia (Uavhengighets-), trenger ikke så lang presentasjon. Vi ser et monument over frihetskampen mot spanjolene midt i den rektangulære parken. Det er en høy søyle omkranset av noen dyreskulpturer. Når du ankommer vil du normalt se presidentpalaset foran deg, ha den gamle katedralen til venstre, et tidligere kloster hvor mer moderne virksomheter har overtatt på høyre side og en litt gråere kommunebygning bak.

Så her er bildene du skal ta når du er på Plaza Grande:

  1. Oversikt over plassen. Still deg i en av diagonalene. Få med noen blomstrende grener i forgrunnen, selvstendighetsmonumentet i midten og noen døsige ekvadorianere sittende på benkene sine ved siden.
  2. Nærbilde av selvstendighetsmonumentet med eller uten reisepartneren. Ta gjerne noen bilder av detaljer som den brølende løven eller av kondoren som er i ferd med å fri seg fra lenkene.
  3. Presidentpalasset. Litt vrient å få med seg hele på grunn av alle trærne. Du kan nøye deg med et utsnitt, men sørg for å få med midtdelen og flagget.
  4. Hvis du spør pent, kan det hende vaktene lar deg gå opp på terrassen hvor presidenten pleier å hilse folket. Her kan du ta bilder av de elegante vaktene (HM Garden blir fillefranser i sammenlikning). De har ikke lov til å smile, så vennligst ikke lag for mange ablegøyer. Fra terrassen tar du også de beste oversiktsbildene over plassen. Du kan besøke selve palasset, men da må du stå i kø og etterlate passet ditt til vaktsjefen
  5. Over hustakene kan du skimte den mange meter høye statuen av Quitos skytshelgen «El virgen (jomfruen) de Quito» der oppe på El Panecillo (brødberget). Fint motiv.
  6. Langs den buktende gaten San Agustin ser du den mektige gotiske kirken La Basilica del Voto Nacional ruve opp. Søndager er gata bilfri og du kan stille deg midt i veien mens du knipser (men pass deg for syklistene).
  7. Når en utlending kommer til plassen blir han fort omringet av småslyngler som vil pusse skoene hans. De er spesielt sminket hjemmefra for å se elendige ut og utgjør et fint motiv. Gi en av dem en dollar for å stille seg opp for fotografering.

Når du er ferdig med plassen følger du gata Garcia Moreno til venstre  i retning Plaza de San Francisco. Garcia Moreno er også stengt for biltrafikk på søndager og det er et yrende folkeliv. Her er det bare å ha øynene åpne for mulige fotogene situasjoner. Som turist må du i det minste ta et bilde av folkemusikkbandet.

Plaza de san Francisco. Den åpne plassen med den voluminøse kirken er kanskje det mest ikoniske i Quito. Hvis du ikke har spesiallinse må du stå i en av diagonalene for å få med bygningen i sin fulle bredde. Ellers kan man fråtse i detaljene, trappa, porten eller alle menneskene. Noen selgere av panamahatter eller skjerf er iført nasjonaldrakt. Du kan få noen småbarn til å jage opp duene (det gjør de gjerne). Og hvis du er en av de som absolutt må ha bilde av deg selv med en øl i handa, er det en liten uterestaurant på hjørnet.

Har du noen gode Quitobilder? Del de på Viva Ecuadors Facebookside!