Hjelp til Ecuador

Jordskjelvet lørdag kveld som rammet Ecuadors kyst har skapt en humanitær katastrofe i et land som allerede er fattig på ressurser. Dette okkuperte de norske avisenes førstesider og toppet internetts søkemotorer en kort tid. Men nyhetens interesse forsvant fort og katastrofen ble fortrengt av andre og mer bagatellmessige aktualiteter.

Likefullt; redningsarbeidet er langt fra fullført. 570 er foreløpig registrert døde og håpet om å finne savnede blir mindre for hver time. De overlevende trenger mat og vann. Over 5000 trenger legehjelp og titusener har mistet hus og hjem. Fare for epidemier er overhengende.

Ecuador trenger HJELP. Du kan bidra fra Norge ved å gi en donasjon til Norsk Folkehjelp, Røde Kors eller Caritas.

Engasjementet og innsatsen lokalt i Ecuador er stor. Fra Quito og resten av landet organiseres hjelp fra kommuner og andre offentlige instanser, bidrag for selskaper og ikke minst talløse private initiativ. Ecuadorianere med pick-uper eller små lastebiler samler inn og kjører personlig til kriseområdet. Vårt eget borettslag har hatt innsamlling og en av beboene reiser av sted med varene. Likeledes har foreldrene i barnehagen gjort det samme. Vi vet også om to slike biler til som skal av sted. Supermarkedene er nå utsolgt for vann og hermetikk.

På den gamle flyplassen i Quito jobber hundrevis av frivillige med å sortere gavene i dagsrasjoner og lesse på fly og biler. Her er studenter, pensjonister og offentlig ansatte.

Det er ikke mangel på solidaritet i Ecuador. Alle vrir hodene sine for å finne ut hva de kan bidra med. De som ellers intet har, gir blod.

Av andre initiativ kan nevnes planlagte konserter hvor arrangøren velger å gi fortjenesten til de rammede. Mitt fotballag Independente har en stor kamp i Søramerika-cupen hvor billettinntektene går samme sted. En sengefabrikant skjenker 1000 madrasser. Banco de Pichinca fjerner alle gebyrer for pengeforsendelser fra Spania hvor det bor mange ecuadorianere. Den norske kafeen i Quito donerer inntekten av salget førstkommende lørdag.

Ecuador får hjelp fra utlandet. Røde Kors og andre eksperter på redningsarbeid er på plass. Norge var det første landet til å gi pengehjelp. Andre har fulgt etter. Dette er godt, men ikke tilstrekkelig.

Vi håper verdenssamfunnet ikke glemmer Ecuador for fort og at landet kommer på fote etter denne katastrofen.

Men har du planlagt eller bestilt tur til Ecuador: Ikke avlys! Quito, Galàpagos og Amazonasregnskogen er ikke berørt av katastrofen, og Ecuador trenger sårt turistinntektene i denne stunden.

 

Tegning: Bonil i avisen El Universo

Mer om jordskjelvet på Viva Ecuador:

Det store skjelvet

Jordskjelvet dagen etter