Grillkveld

Det er tid for en original parillada i Viva Ecuadors matspalte.

Nå er ikke ecuadorianere like grillkåte som nordmenn, men man setter pris på det av og til.

Vi skal i dag lære hvordan vi tilbereder chufas, altså det som vi kaller grillspyd på norsk. Kanskje synes det ikke spesielt originalt, Men det som gjør dette så ecuadoriansk er at det er dette som selges på gata om kvelden i helgene. Dette er Ecuadors svar på bakt potet i Norge. Når du forlater er støyende etablissement natterstid etter å ha konsumert et ukjent antall ecuadorianske pilsnere og føler deg hul og tom innvendig og bare må ha fast føde, da sitter hun der!  Som oftest er det en godt voksen indianerkvinne som vender grillspydene i påvente av at de stivpyntede, vakre unge mennesker skal grave i lommene sine etter de par dollarene som skal til. For dens saks skyld er de også plass etter de fremdeles godt besøkte messene søndag formiddag.

Så vi går i gang med forklare hvordan du gjør dette selv. Vanskelighetsgraden betraktes som veldig lav. Du bruker en vanlig grill som fyres opp med kull eller briketter. Vet du ikke hvordan du gjør det, inviter en som kan.

Selve spydene er trepinner som likner blomsterpinnene vi spikket på sløyden. Bruk det du har for hånden eller finner på Super’n,

Følgende bestandeler skal tres på spydet:

1. Kjøtt. Se om du får plass til både storfe og kylling. Helst mørt.

2. Pølsesnabb. Her brukes gjerne chorizo, den korte tykke spanske varianten. Finn noe som passer eller bruk vanlig grillpølse.

3. Banan. Her er det selvsagt ikke så godt utvalg i Norge. I Ecuador har vi sikkert 100 forskjellige typer. Se om det er noen som er såpass tykke at du kan tre noen biter på spydet. Søtsmaken passer utmerket i smakskombinasjonen.

4. En liten potet. Kanskje kan den kokes litt på forhånd.

5- En del av en maiskolbe.

Dette kan selvfølgelig varieres etter hva man har for hånden.

Standard saus er helt vanlig majones som klines på etterpå

I fravær av ecuadoriansk Pilsener kan du gjerne ta en flaske Ringnes eller Aass til. Styr unna Hansa.

Deretter setter du deg i plaststolen og ser opp på stjernene mens du nyter måltidet. Hvor mange stjernetegn kjenner du igjen?

(Du kan selvfølgelig drikke Hansapils til. Det var bare noe jeg skrev for å spøke med eventuelle bergenske lesere).

 Aproveche