Godt nytt år

Det er en del av nyttårsfeiringen i Ecuador å lage figurer i kartong, papir og gamle klær, som brennes på å bålet ved inngangen til det nye året. Det er en sport i familieselskaper og på arbeidsplasser å konkurrere om hvem som har laget den beste figuren, eller monigote som det kalles her.

Fram til nyttår er monigoten oppstilt utenfor huset, butikken eller arbeidsplassen.

Temaet for hva figuren skal forestille er ganske vidt. Mange forestiller president Correa og mange er inspirert av fjorårets filmer. De mest populære figurene blir da også masseprodusert for salg til de som er for late, unnskyld, ikke har tid til å lage sin egen.

De beste resultatene får imidlertid de som legger sin sjel i det, fanger en situasjon eller en person som har gjort seg bemerket i året som gikk og klarer å formidle noe originalt ut fra det.

Personlig falt jeg for denne som er stilt opp på bensinstasjonen på hjørnet der jeg bor. Den er meget trafikkert og betjenes av en mann per pumpe (ja, det er fortsatt personlig service på bensinstasjonene i Ecuador) og bevoktes av en bevæpnet vakt ved både inn-og utkjørsel. De er seg selv like, bortsett fra at vaktposten nok savner våpenet sitt.