Fotballfeber

Er det i det hele tatt noen fysisk aktivitet som har så destruktiv virkning på såvel utøvere som tilskuere?

I denne ballidretten hvor alle regler tilsier at det ikke skal være direkte fysisk kontakt mellom spillerne, slår de og sparker på hverandre, spytter og skjeller hverandre ut. Heller ikke kampledere eller tilskuere går fri. Utenfor banen spiller de ut de mest usympatiske trekk overfor pressen. De er bortskjemte, grådige og likegyldige for sine medmennesker.La oss være ærlige: dette er ikke en gentlemannsport.

Men som mennesker har vi jo en grunnleggende fascinasjon for det onde. Fortellinger om seriemordere topper alle salgslister. Verdensreligionene markedsfører sin vekt på tilgivelse framfor avstandstagen til krig og annen voldsutøvelse. Og vi ser fotball!

I særdeleshet skal vi se fotball de kommende ukene. Verdensmesterskapet  tenner gnisten i de gjenværende av oss hvor fotballadrenalin ikke er en regelmessig forekomst. Og Ecuador er med!

Media har selvfølgelig forberedt seg i månedsvis. Trivia om VM og spillere dominerer fullstendig all nyhetsformidling. VM-produkter kan kjøpes overalt og ikke engang fantasien setter grenser for hvilken form de kommer i, Og nye Tv-er selges som hakka møkk, varme hveteboller, nederlandske tulipaner før det store krakket på 1600-tallet eller hvilken liknelse du nå måtte velge å bruke. Her i huset har jeg VM-albumet (men ingen bilder foreløpig). Ellers måtte jeg med store anstrengelser hale ut 2-åringen av en sportsforretning hvor han hadde tatt tak i en kopi av VM-fotballen.

Det var litt om stemningen. Men hva med det ecuadorianske laget?

De har fått kallenavnet «Tri«. Etter de tre fargene i Ecuadors flagg, gult rødt og blått (andre farger har vi knapt sett de siste ukene). En stor andel av spillerne er av ecua-afrikansk herkomst og kommer fra provinsene nord i landet, Esmeraldas og Imbabura. Det sies at de nyfødte herfra kommer ferdig utstyrt med en fotball på foten. Av profilerte spillere kan nevnes Manchester United-spilleren Antonia Valencia som også fungerer som kaptein. Men laget er preget av savnet av profilen Chucho Valdez som døde i fjor.

Ecuador er i gruppa med Frankrike, Sveits og Honduras. Realistiske ecuadorianere anser Frankrike for å være i sterkeste laget, men håper å ha muligheter mot Sveits og ikke minst Honduras.

Det sparkes i gang  på søndag mot Sveits, Og jeg er forberedt. Dietten er overholdt i ukevis slik at jeg kan bøtte inn med øl og chips under kampene uten at gikta skal slå ut. Kanskje kommer det flere inntrykk fra fotball-VM. Det kommer an på hvordan det går med laget.