Fortsatt fotballfeber i Ecuador

VM i fotball har pågått i ei uke. Forventningene er ikke innfridd, men vi har fremdeles forhåpninger.

Uansett er samfunnet gjennomsyret av fotball-VM. Slik det formodentlig er i alle fotballinteresserte land. Og da snakker vi jo om de fleste.

Det er en fornøyelse å kjøre i nærmest trafikkfrie gater om ettermiddagen. Det er ingen køer på supermarkedet. Så godt som alle forretningslokaler har en TV stående på et eller annet sted så man kan holde seg oppdatert på kampene. Offisielle og uoffisielle VM-produkter får vi overalt . Du kan nesten ikke kjøpe noe som helst uten VM-logoen. For 11 halvflasker pils får du et VM-glass på kjøpet. Jeg trodde intet kunne overraske meg lenger inntil jeg pakket opp bleiene til minstemann. Men kanskje Copa Mundial absorberer ekstra godt.

Ecuador har vunnet en VM-kåring. Ifølge en undersøkelse har de nemlig de styggeste VM-draktene. Sportskjeden Marathon Sport, som har designet disse og selger de i butikkene sine for 60 dollar stykket, står med ryggen mot veggen og forsvarer seg. Men vi kan kjøpe piratkopier på gata for 10 dollar og mer er de tydeligvis ikke verdt.

En hjertevarmende historie i kjølvannet av VM er de 5 fribillettene til åpningsseremonien og åpningskampen president Correa fikk av Brasils president Dilma Roussef. Foruten sportsministeren valgte han å ta med seg 4 ungdommer fra ressurssvake hjem. Bestemoren til Erick (14) beskriver det som manna fra himmelen.  Gutten har aldri vært lenger enn nabobyen Guayaquil for å spille fotball. Jonathan (12) utmerker seg såvel i sjakk som i fotball. Dagen etter at han kom hjem fra Brasil måtte han imidlertid være hjemme fra skolen på grunn av mageproblemer. Det forteller mora hans som jobber i vaskeri om dagen og som rengjøringshjelp om kveldene. Begge var overveldet av opplevelsen. Stort var dette også for Jessica. Hun er 20 år. For 18 måneder siden fikk hun diagnostisert lungekreft. Hun behandles på en klinikk for ubemidlede.

Men Ecuadors kamp mot Sveits på søndag varmet altså ikke. Det var av noen spådd at den eventuelle vinneren av denne kampen ville slå følge med Frankrike videre til sluttspillet. Jeg så kampen i stua hjemme sammen med svigerfar og onkel Antonio. Et tidlig mål til Ecuador sendte stemningen i taket. Etter en utlikning til Sveits ble det labert. Da alpefolket satte inn seiersmålet på overtid var katastrofen et faktum. En interessant observasjon er at ecuadoriansk Pilsener smaker mye bedre når landslaget vinner enn når de taper. Bare gudene vet hvilken hemmelig ingrediens i brygget som forårsaker slike virkninger.

Om gatene var tomme søndag kveld har man i løpet av uka gjenoppbygget entusiasmen for kampen mot Honduras på fredag. Den skal nemlig vinnes.