Før valget 2017 (september)

Enda en måned er gått av den mest spennende vagkampen på det amerikanske kontintet, Dette er ikke politikk. Det er en thriller. Det er et kortspill med et udefinert antall spillere, merkede kort, jokere og ess i ermet.

Det er fem måneder til valget og avisene presenterer daglig utspill fra potensielle kandidater. Utfallet er åpent. I motsetning til valget i 2013 som var ren plankekjøring for president Correa og hans parti Alianza Paìs. Vi avventer fremdeles bindende erklæringer fra de fleste presidentkandidatene om at de stiller

(Dersom du ikke daglig følger med i ecuadoriansk politikk, kan det være nyttig å lese oversiktsartikkelen Valget 2017.)

Vi begynner med Alianza Paìs. Correa kan etter loven ikke stille til gjenvalg som president. Men en folkeaksjon har samlet inn over en million underskrifter for å få godkjent en folkeavstemming for en lovendring som skal gjøre det mulig for presidenten å stille til valg for fjerde gang. Underskriftene er under opptelling. Correa har tidligere sagt at han ikke vil stille under noen omstendighet. Men han har vært såpass tvetydig at det har vært rimelig tvil. Om kravet for en folkeavstemning oppfylles og Correa ikke vil stille, skal folket pålegges en slik hensiktsløs og ressurskrevende avstemning i månedene før det egentlige valget? Er det opp til folkeaksjonens initiativtagere å trekke forslaget?

Når Correa ikke er aktuell, vil partiets kandidat bli enten Jorge Glas (visepresident) eller Lenin Moreno (tidligere visepresident). Moreno har etter målinger størst popularitet blant velgerne. Glas har kanskje større tillit i partiet som en viderefører av partiets politikk. Noen fabulerer om et triumvirat med Correa, Moreno og Glas i rollene som president, visepresident og parlamentarisk leder.

På høyresiden krangler Guillermo Lasso (erklært kandidat fra Creo) med Cynthia Viteri (mulig kandidat  for Unidad) og hennes partifelle borgermesteren i Guayaquil Jaìme Nebot. Lasso plumpet ut i et intervju at i Guayaquil feier man fattigdomsproblemet under teppet og at man mener lønningene i privat sektor er for høye. Borgermesteren fyrer sine vane tro av mot en slik fornærmelse og gir i tifold tilbake. Deres felles fiender i Alianza Paìs gnir seg antakelig i hendene.

Viteri har også nylig vært en tur i Venezuela. Der ble hun kastet ut angivelig fordi hun flirtet for mye med opposisjonen. Dette benytter hun til å fremkalle «venezuelaspøkelset». Er Ecuador på den samme veien som førte til det økonomiske sammenbruddet i nabolandet?

Spenning knytter det seg også til hvilken person kandidaten knytter til seg som mulig visepresident. For mest mulig valgappell bør en president som kommer fra Quito, ha en visepresident fra Guayaquill og omvendt. Kombinasjonen mann-kvinne er også gunstig. Eller en visepresident-buddy som kan representere urbefolkningen i landet. Lasso fra Guayaquil er klar på at han vil ha en makker fra Quito. Nå har nylig Quitos viseborgermester fratrådt sin stilling og meldt overgang fra partiet Suma til Lassos Creo. Tidspunktet er neppe tilfeldig, selv om intet foreløpig er offentliggjort. Vedrørende Viteri ryktes det at Ecuadors eneste olympiske gullmedaljør gjennom tidene (i kappgang), Jefferson Perez, har blitt spurt.

På venstresiden har det skjedd mest i Pachakutic (PK), urbefolkningsorganisasjonenes politiske fløy. Som deres presidentkandidat har de blitt enige om Lourdes Tiban. Hun er leder i Cotopaxi, den provinsen de står sterkest i. For å bli en samlende kandidat for hele venstresiden må de imidlertid forhandle med andre partier. Det som overrasker er at PK har snakket med flere av kandidatene på høyresida. Blant annet Guillermo Lasso. De ymptet til og med frampå at Tiban kunne bli hans visepresident. Lasso avviste dette med henvisning til at partiet var klar på at visepresidenten måtte komme fra Quito. Etterpå rodde PK seg raskt inn og Tiban presiserte at hun var presidentkandidat, ikke «noens» visepresident. Ellers uttrykker PK at de vil gjennomføre samtaler med så godt som alle, bortsett fra det regjerende Alianza Paìs.

Slik ligger det altså an i slutten av august. Stadig like forvirret? Det blir ikke bedre. I skrivende stund foregår det mystiske ting i de respektive leire…..