Fem fotturer i Ecuador (og et par til)

Avisen El Universo har gått opp og anbefalt fem naturvennlige turstier i landet. Til glede for nye og gamle ecuadorentusiaster gjengis lista her. Har du gått alle?

Nummer 1: Najonalparken Cajas.

Med mer enn 230 innsjøer, fjellandskap og vakre høysletter er dette blant de flotteste turområdene i Ecuador. Du kan velge mellom 8 turstier med tilsammen 11 mulige ruter. En av de enkleste  er rundt Llaviucu-sjøen og tar cirka 45 minutter å gå. Noe lengre er Toreadora-sjøen hvor du må beregne to timer. Herfra kan du også velge mellom flere lange ruter.

Det finnes både hytter og campingmuligheter i området.

Du kan beundre fjellene som gjenspeiler seg i innsjøene og flora og fauna langs stiene. Er du heldig kan du få øye på rådyr, andinsk tapir, tucaner, kolibrier eller kaanskje en kondor.

Nummer 2: Quilotoa

Innsjøen  Quilotoa befinner seg i krateret på den utslitte vulkanen med samme navn. Den har en blågrønn farge og er 250 meter dyp og er virkelig et syn i solskinn. For en maksimal opplevelse kan det være greit å sjekke dagens værvarsel, Og du bør være der fra 7-8 -tida om morgenen. Innsjøen har en diameter på 3 kilometer og det høyeste punkt på ruta er 4010 moh. El Universo beregner 5 timer på turen.

Det er også campingmuligheter og kajakkutleie ved sjøen.

El Universo skriver at du må passe på å nyte synet av sjøen på veien rundt. Fargen er nemlig så vakker at du ikke kan slutte å beundre den.

Nummer 3. Nasjonalparken Yasuni

Dette er en av de hardeste rutene. Ikke fordi det ligger høyt, er vanskelig terreng eller langt, men på grunn av den kvelende varmen og fuktighen i Ecuadors regnskog.

Utgangspunktet er bredden ved elven Shirpun. Du er nødt til å ha lokal guide.

Belønningen er at alt dyre- og plantelivet du kan observere. Ofte vil du kunne se apekatter, tukaner, isfugler, stinkdyr (!), frosker, sommerfugler og uendelig mange insekter. I jungelen er det bevegelser i terrenget uansett hvilken vei du skuer.

Landets tykkeste tre befinner seg på en av rutene, og det er et godt poseringsmotiv.

Nummer 4: Nasjonalparken Podocarpus

Parken befinner seg i provinsen Loja og Zamora Chinchipe. Her kan du velge mellom tre ruter; Oso de anteojos (brillebjørn) 400 meter, Bosque Nublado (tåkeskogen) 750 meter og Mirador (utsiktspunkt) 1,5 km. Det er også en rute på 14 km fra Cajanuma til Lagunas (sjøer) del Compadre. Men her anbefales det å bruke guide.

I tåkeskogen lever det mer enn 500 fuglearter, omtrent halvparten av alle som finnes i Ecuador.

Nummer 5. Nasjonalparken Cotopaxi

På grunn av vulkanens aktivitet har turtilbudet her blitt begrenset. Parken var også helt avstengt en periode. Men du kan gå den familievennlige stien rundt innsjøen Limpiopungo eller stige opp mot vulkanen Rumiñahui (4 timer) eller ta det såkalte kondortrekket; 5 dager og 4 netter.

På en skyfri dag kan du se deg omringet av et landskap bestående av aktive og inaktive vulkaner, den såkalte «ruta de volcanes» som vitenskapsmannen og oppdageren Alexander Humboldt døpte dem.

Jeg var der for et par måneder siden, se «Nasjonalparken Cotopaxi gjenåpnet«.

Så langt El Universo. Selv har jeg bare gjennomført to av dem. En ulempe med anbefalingene er at de er så spredt i landet at du ikke kan regne med gjøre dem ut fra en base. Cotopaxi og Quilotoa er nok mulig å nå fra Quito, Cajas er nærmere Cuenca, mens Yasuni og Podocarpus ligger temmelig langt utenom allfarvei.

Mitt eget turterreng i nærområdet, er Molinuco. Er du i Quito kan du også gå fine turer i Bosque Metropolitano. Befinner du deg i Guayaquil, bør du oppsøke Isla Santay.

Her er originalartikkelen, som også inkluderer noen fine bilder.

Illustrasjonsbildet er kanskje benyttet før, men viser altså to turentusiaster i vulkanen Cotopais omegn.