Et rasistisk monument?

De krangler så busta fyker i La Concordia, et sted i lavlandet mellom provinsene Santo Domingo og Esmeraldas. Stridigheter i kommunepolitikken er jo ikke noe usedvanlig fenomen, uansett hvor du befinner deg i verden. Som regel overgår de det som finner sted i rikspolitikken,

Strridens kjerne er et monument som nylig er plassert i byens park. For øyeblikket er det dekket med svart plast.

Skulptøren Marco Alvarado forteller at monumentet er en hylllest til det multikulturelle og multietniske i la Concordia. Han har nøysomt hugget tre grovt byggede kvinner i svart, forestillende en indianer, en mestis og en afroecuatorianer. Sammen løfter de et stor skjell hvor det står en slank og høyreist kvinne i hvitt og skuer ned.

Dette oppfatter prefekten i provinsen Esmeraldas. Lucia Sosa, som klart rasistisk. Hun har derfor anmeldt ordføreren i la Concordia i henhold til paragrafen straffeloven som slår ned på spredning av rasistisk hat eller forakt. Strafferammen er fra 6 måneder til 4 år.

Bystyret har hatt et ekstraordinært møte om saken, og besluttet at statuen blir stående.

En av La Concordias innbyggere trekker på skuldrene av hele saken. Mer enn et spørsmål om etnisitet tror han dette er et politisk spill. Like før valget gjør politikerne hva som helst for å komme i avisene sier han.

Det opprinnelige utkastet til monumentet besto av tre menn som slåss om en kvinne. Det var en byråkrat, en mestis og en afroekvatorianer. Kvinnen representerte La Concordia. Dette ble forkastet på grunn av den voldelige karakteren.