En tur til Salinas

Til tross for at Ecuador har en lange kyst og et godt klima, er ikke en tur på stranda noe du gjør hver helg hvis du bor i Quito.

Hvordan du kommer til Salinas fra Quito

Reisen til det forjettede Salinas i provinsen Santa Elena tar 10 timer med buss. Det går forstås også fly, men det er jo et økonomisk spørsmål. Setene på bussen går for rimelige 15 dollar per stykk. Avgangen er på kveldstid og ankomst tidlig på morgenen dagen etter. Det er ikke liggeseter.

For å ta bussen fra Qutio, må du komme deg til terminalen i Quitumbe helt sør i byen. I vårt tilfelle valgte vi selskapet Transesmeraldas. Det utmerker seg framfor sine konkurrenter med litt mer beinplass. Ellers er de interregionale bussene sikrere fordi de ikke tar opp passasjerer underveis.

Bussen stopper på en terminal i Santa Elena. Videre må du ta lokalbuss eller en drosjetur på 20 minutter. Noen hoteller har flere filialer, så det er greit å ha en eksakt adresse å vise sjåføren.

På hotellet

For oss fungerte det utmerket og vi var ventet. Prisen på rommet var 40 dollar og inkluderte sengeplass til fire (to voksne og to barn), eget bad og frokost. Hotellet hadde også et lite svømmebasseng og en bar. Det er ikke alltid det er med hoteller i denne prisklassen. Det som sender prisen nedover er kanskje den relative avstanden til bystranda, ca 20 minutter å gå. Men selve strandpromenaden er kun et par kvartaler unna,

Salinas lever med badesesongen fra januar til mai, og er nærmest død utenfor. Tallrike spisesteder og overnattingssteder er kun åpne i helgene. Det er en del, både utlendinger og ecuadorianere, som har egen leilighet her. Heller ikke de bor her utenfor sesongen.

På stranda

Byens hovedattraksjon er altså playaen, -stranda. I et land hvor man ellers skal passe seg for sola, har de fleste tatt plass under en utleid parasoll. 3 dollar dagen koster det. Barna leker i strandkanten og de litt eldre i bølgene. Høflige selgere tilbyr alt fra iskrem, frukt og mineralvann til øl. Du kan også bestille lunsj av lokale restauranters utsendte som vandrer rundt med en meny i hånden. Båtturer av ymse slag, både for sight-seeing, bading og mer fartsfylte opplevelser som fører ut i en dukkert, kan gjøres for et lite avbrekk. Så de medbrakte småpengene forsvant fort og ble omgjort til et ukjent antall is, et par øl en solhatt, et armbånd og et lekespann med skuffe.

Mat og drikke

Når det gjelder mat og drikke går Salinas for å være dyrt etter ecuadoriansk målestokk. Ut fra de to dagene vi var her, kan vi ikke si det. Vi fortærte en standard lunsj til tre dollar, spiste en cazuela (fiskegryte) til 9 dollar og en medium pizza til 12 dollar. Dette avviker ikke mye fra prisene i Quito.

Det vi ikke klarte å finne var en frukthandler. Det syntes underlig ettersom det ellers i landet sjelden er mer enn noen hundre meter mellom dem. Derimot var det et supermarked i ei av bakgatene. Kaffe som smaker noe annet enn kokt vann er en sjeldenhet flere steder, så jeg kjøpte et glass frysetørret på supermarkedet som jeg suplerte den lokale kaffen med. Noen servitører så litt rart på meg.

De to dagene på stranda var altså verdt den lange reisen. Særlig fordi det har regnet utrolig mye i Quito denne våren og at Salinas ikke var overbefolket på tampen av sesongen.

Du kan bestille hotell i Salinas her.

Les mer om hoteller i Ecuador