En mann og ei gate, Victor Emilio Estrada

I Guayayquil er La Urdesa en sentral bydel. Her er restaurantene og barene, samt en travel befolkning. La Urdesa har ikke som så mange andre steder ikke oppkalt etter personer eller hendelser knyttet til frigjøringskampen fra Spania, ei heller etter andre historiske begivenheter. La Urdesa fikk navnet sitt fra selskapet som bygget den; Urbanizadora del Salado S.A.

Bydelens hovedåre er La avenida Victor Emilio Estrada, eller La Victor som man sier til daglig. Det er her der er det liv og leven når byens fotballlag Emelec eller Barcelona har vunnet sine hjemmekamper.

Hvem var Victor Emilio? Se det , det er det ikke alle som vet i La Urdesa. Men blant de innvidde regnes han som bydelens bestefar, «El Abuelo». Mening får det når vi også nevner at det var hans sønn som eide Urbanizadora som åpnet la Urdesa i 1958.

Victor Emilio var en mangslungen herremann; militær, politiker og banksjef. Han kjempet på Eloy Alfaraos side i kampene mot de konservative og han deltok i krigen mot Peru i 1910. Han var landbruksminister en tid, men det byråkratiske arbeidet kjedet ham. Gründersjel som han var måtte han ha handling. Det fikk han i Guayaquil, sin hjemby. I næringsliv og politikk arbeidet han seg opp til å bli byens sterke mann. Som person var han uhyre arbeidssom, lærd autodidakt på de fleste onmråder og oppslukt av sine oppgaver. Derfor døde han kanskje også litt tidlig, i en alder av 63 år. Som den store mannen han var er også hans mausoleum et av de mest iøyenfallende på kirkegården.

Men Victor Emilios virke opphørte ikke ved hans død. Han er observert ridende på en hvit hest langs La Victor og drosjesjåfører hevder de har kjørt ham rundt til diverse steder i byen. (Det siste hevder hans barnebarn Cecilia Estrada ikke kan være tilfelle. HENNES bestefar tok aldri drosje noe sted). Det hevdes også at han hjelper studenter til å få gode karakterer. Derfor er alltid tent mange stearinlys ved hans mausoleum rundt eksamenstider.

Victor Emilio har sin twitterkonto med 100 følgere. Her uttaler han seg om liv og tildragelser i La Urdesa.

Vi kunne avslutte med å si «Hvil i fred, Victor Emilio», men det vil han aldeles ikke høre tale om.

Kilder: El Universo, Wikipedia og Victor Emilio selv