En måned før valget

I dag er president Correas siste dag på kontoret før han vier seg 100% til kampen for gjenvalg. Den avtroppende visepresident Lenin Moreno skal holde roret imens.

Valgkampen foregår nå ute i gatene såvel som på sosiale medier. Bilkaravaner med partienes farger og støyende horn skramler gjennom større og mindre byer. Her gjelder det å bli lagt merke til. Det flagges med partisymboler og  bilene er dekorert med kandidatenes ansikter. Noen er mindre heldige, da ansiktet i forstørrelse tydelig viser både rødkantete øyne og filipenser.

Ellers har presidenten fått et par skudd for baugen. Først da hans fetter og (tidligere) sentralbanksjef Pedro Delgado ble avslørt som en juksemaker i sine studiedager. Han hadde presentert papirer på utdannelse han aldri hadde tatt, måtte gå av og forlot landet. Også Correas visepresidentkandidat er under lupen. Det viser seg at ingeniørens eksamensbesvarelse er kopiert fra internett.

Dette til tross, presidenten har folkets tillit og fikk hele 60% av oppslutningen på siste meningsmåling. Slagordet til regjeringspartiet Alianca pais er «Vi har allerede en president». hvilket vel indikerer at de øvrige kandidatene bare kan gå hjem og legge seg.

Hvilket de forsåvidt ikke gjør. Valgkampen er i full sving fra alle kanter. Den rike Alvaro Noboa (Alvarito) bemerker seg ved dele ut gaver hvor han enn drar. På twitterkontoen sin legger han ut bilder hver gang han oppsøker en fattig familie med symaskiner, kornsekker eller andre påskjønnelser. Ironien lar ikke vente på seg og kandidaten overfalles med bønner om ny Mercedes og fotballtur til Madrid.

Ut fra valgkampens slagord er det vanskelig å forstå forskjellene på kandidatene. Alle skal hjelpe de fattige og få slutt på korrupsjonen. Først når man leser programmene grundig, trer nyansene fram. Men ecuadorianere leser ikke lenger programmer. De har blitt skuffet for mange ganger til det. Her ligger nok en del av Correa og regjeringspartiets styrke. De kan vise til at det faktisk er utrettet en del siden de kom til makten i 2007.  Dette er i meget skarp kontrast til forgjengerne.

Og hvis ikke det skjer noe ekstraordinært den siste måneden, vil Correas politiske prosjekt «La revolucion ciudadana» videreføres i ytterligere 4 år.

Her er presidenten på valgkampsturne.

Se også:

Presidentvalget 2013

Valget 2006.

Valgkamprapport oktober

Valgkamprapport november