En bortføring

En langhåret  mann snublet for noen dager siden ut av jungelen. I 766 dager hadde han vært holdt i fanget der inne. For 766 dager siden var denne landstrykeren en velstriglet forretningsmann og politiker.

Orlando Ibarra ble født inn i en velfungerende virksomhet som baserte seg på salg og utleie av landbruksmaskiner. Han kunne kjøre trailer fra han var 16 år gammel. Han engasjerte seg politisk i det konservative partiet PRIAN. For to år siden ble han bortført av væpnede menn.

Han ble ført inn i jungelen og over grensen til Colombia. Gruppen som hadde tatt ham kalte seg ELN, den nasjonale frigjøringshæren. Dette er en av de mange militante fraksjoner som har tilhold i et kaotisk Colombia. Og deres virksomhet har lite med frigjøring å gjøre. Den første tiden var Orlando lenket døgnet rundt. Til og med når han måtte på do. Hver tredje dag forflyttet de seg til et nytt tilholdssted. Som regel til fots.  Den velnærte rikmannssønnen måtte dele det enkle livet til sine voktere, for en stor del analfabeter. Han fortalte etterpå at av og til spiste de rotter.

Tida gikk mens det ble forhandlet om Orlandos frigivelse. 31. januar i år blir faren hans skutt av ukjente menn. Han skal da ha betalt løspengene, men gjerningsmennene ville ha mer. Orlando hørte om farens død på radio.

Så var det for et par uker siden at en vokterne henvendte seg til Orlando. «Har du lyst til å reise hjem?» spurte han. «Vær så snill ikke tull med meg» svarte Orlando. Men når kvelden kom smøg de seg sammen ut. De vandret flere kilometer før de fant et sted som hadde mobildekning. Derfra ringte de til Colombias militære styrker hvoretter de ble hentet.

Otrlando Ibarra er nå gjenforent med familien. Han er sterkt preget av hendelsen. I intervjuer med pressen snakker han mest om religiøs frelse og en bibel han fant mens han var fange.

I Ecuador registreres det rundt 34 slike hendelser årlig. De fleste av dem blir imidlertid utført av organiserte kriminelle og ikke militære.