El Parque Historico i Guayaquil

Mens Quito velter seg i turistattraksjoner og rekreasjonsområder, er det ikke fullt så mye å velge i i landets største by. Ecuadors industrielle og kommersielle motor kan ikke skilte med så mye påkostet koloniarkitektur.

Til gjengjeld finnes det andre ting man ikke finner i hovedstaden.

Litt utenfor byens sentrum ligger El parque historico. Den er meget populær blant byens beboere når de tar med familien på en utflukt. Og parkens attraksjoner er tredelt.

Mest populært blant barna er den zoologiske parken. Her snakker vi ikke bare om dyr i bur, men en løype som fører oss gjennom en miniatyr av Ecuadors tropiske villmark. Trær og busker fra både mangroveskogen og tørrere steder gjør det hjemmekoselig for dyrene som bor der. Mens tilskuernes bevegelsesfrihet er begrenset til denne løypa har dyrene forholdsvis store områder å boltre seg på. Vi ser papegøyer, dovendyr apekatter og krokodiller.

Vi kommer ut ved elven Guayas og en rekonstruksjon av den gamle havnepromenaden slik den så ut rundt 1900. Flere 1900-tallsbygninger er gjenreist her for å gi den riktige stemningen av gamledager. Også den gamle hestedrevne trikken med skinner er til stede. Det er blitt riktig fin, men det mangler kanskje litt for å gjøre den interaktiv. Bygningene mangler interiør og den gamle kafeen har ikke betjening. Men dette blir nok et av satsingsområdene framover.

Mot vei til utgangen passerer vi den rurale sonen. Her har vi en gammel landsens hytte med nødvendig inventar og en større hacienda. For de planteinteresserte finner vi også en medisinsk hage, hvor kanskje noen av urbefolkningens hemmeligheter avsløres.

I helgene er det tradisjonell underholdning i parken. Gode gamle viser spilles og mange synger med. En rural komedie spilles på haciendaen. Her har godseierens nyfødte sønn en forunderlig likhet med landsbyens sorte «curandero» og djevelen selv kommer innom for å få formalisert noen papirer.

Og vi kan selvfølgelig få kjøpt is og leskedrikk på strategiske steder.

Adressen er Avenue Rio Esmer Aldas og mest lettvint er det å ta en taxi. Parkens offisielle nettside finner du her.