Ecuadors valgsystem

Det er valg i Ecuador i februar 2017. Hvordan fungerer det?. Det er ikke så veldig forskjellig fra et stortingsvalg i Norge, bortsett fra at det, selvfølgelig, også skal velges en president.

Men i Ecuador har alle over 18 år ikke bare rett, men også plikt til å stemme. Valgbeviset du får etter å ha stemt er påkrevet for en rekke disposisjoner, som å åpne bankkonto eller kjøpe/selge bolig. Grupper som ikke er pålagt å stemme er ungdom mellom 16 og 18 år (som altså har stemmerett), eldre over 65 år, militært personell, ecuadorianere bosatt i utlandet og utlendinger som bor i Ecuador.

Valgbare kandidater må meldes til CNE, institusjonen som har ansvaret for gjennomføringen av valget, mellom 19. oktober og 18. november. Så følger en saumfaring av kandidatenes liv og virke, deriblant strafferegisteret, før de godkjennes.

Tiden fra 3. januar til 16. februar er tiden det offisielt kan drives valgkamp på tv og andre annonsebaserte medier. Det skal være 3 «stille» dager før selve valgdagen 19. oktober. CNE setter også grenser for betalt annonsering fra partiene. Overtramp medfører bøter.

Dersom ikke en av presidentkandidatene får over halparten av stemmene, eller over 40 % med 10 % margin til nummer to, blir det omkamp. Den blir i så fall avholdt 2. april.

I nasjonalforsamlingen skal det besettes 137 stoler. 116 blir valgt fra provinsene med 15 nasjonale utjevningsmandater. Ettersom svært mange ecuadorianere bor utenfor landets grenser, er det reservert seks seter for dem, to fra Nord-Amerika, to fra Europa/Asia/Oseania og to fra Latin-Amerika/Karibia/Afrika.

Det skal videre velges fem kandidater til Det Andiske Parlamentet, som også består av representanter fra Colombia, Venezuela, Bolivia og Peru.

I henhold til CNE er det 616.000 førstegangsvelgere mellom 16 og 18 år. 378.292 Ecuadorianere har mulighet til å avlegge sin stemme i utlandet. Rundt 20.000 utlendinger i Ecuador har også lov til å stemme.

Se også:

CNEs hjemmeside

Alt om valget i Ecuador -hovedside