Ecuadors sju landeplager

Nei. Dette er ikke ei liste over popmusikk. Her snakker vi om landeplager i ordets opprinnelige bibelske forstand. Ting er ikke bra i Ecuador for tida.

Den første landeplagen er vulkanen Cotopaxi. Etter nesten 150 års slumring våknet den til live for litt over en måned siden. Aske ble spydd ut i alle himmelretninger og skapte panikk. Det er stående gul beredskap i de nærmeste områdene. Myndighetene anslår at nærmere 300 000 mennesker kan bli berørt av et eventuellt utbrudd. Cotopaxi slo forøvrig følge med vulkanen Tungurahua i sør som har vært virksom de siste årene, og hvor det har vekslet mellom gul og oransje beredskap.

Den andre plagen er naturfenomenet El Niño. Når kalde og varme vannstrømmer med års mellomrom kolliderer i Stillehavet, forårsakes et ekstremvær som har ødelagt avlinger og forårsaket hungersnød og annen elendighet i tusener av år. El Niño er ventet våren 2016 og det sies at da blir den ille.

Til dette kommer massive skogbranner i de høyere regioner over hele landet. Ilden herjer i 8 provinser. 3 brannmenn har måttet bøte med livet i kampene. I Quitoområdet skues røyken fra alle kanter og den svir i øynene.

Den fallende oljeprisen er også en katastrofe for Ecuador. Oljeeksporten er bærebjelken i landets økonomi. Etter mange år med en årlig økonomisk vekst på over 4 %. ble denne foregående år redusert til 1 %. Budsjettet for inneværende år er flere ganger kuttet og det er tatt opp lån med pant i framtidige oljeinntekter. Har Ecuador slaktet de fete kuene før de 7 magre årene har begynt?

Den femte er den fremmede valutaen som ecuadorianerne er prisgitt; dollaren. Dollaren erstattet sucren i 2000 for å demme opp for en massiv inflasjon og har nok bidratt til å skape en mer stabil økonomi. Dog er et lands valuta en del av dets nasjonale identitet. Og på grunn av devalueringer i nabolandene Colombia og Peru reiser tusener over grensene og handler på bekostning av nasjonal handel og produksjon.

Sommerens omfattende gatedemonstrasjoner ugjør den sjette landeplagen. Først var det en spontan aksjon mot innføring av arveavgift og gevinstbeskatning ved salg av eiendom. Etter flere utvidelser av skatteplikten de senere årene var dette den velkjente dråpen som trakk tusener ut i gatene i flere byer med  slagord mot presidenten. Til og med opposisjonspolitikerne ble tatt på senga og kom heseblesende etter med støtte for demonstrantenes krav. Etter at disse hadde pågått utrettelig i flere uker begynte urbefolkningsorganisasjonene å røre på seg. Med sine krav om ny jord- og vannlov, innstilling av gruvedrift og oljeleting i Amazonas-regnskogen, har de gått fra hele landet inn til hovedstaden hvor de har slått seg ned i en park ikke langt fra presidentpalasset.

Er den sjuende plagen president Rafael Correa selv? Hans arrogante fremtreden har provosert mange. I sosiale medier publiseres hyppig hatefulle innlegg som gjør narr av statslederen. Medialoven med økt kontroll over hva som bli publisert og hans egne private injuriesøksmål overfor journalister som «fornærmer» ham har fått internasjonale presseorganisasjoner til å reagere.  Men presidenten har fortsatt mange tilhengere og popularitet i store deler av befolkningen. Neste valg er ikke før i 2017 og til da er det oppslutning for hans politikk blant flertallet i nasjonalforsamlingen. Vil det være tålmodighet til dette?

«Sju» er det magiske tallet, så vi stopper her. Da har vi for eksempel ikke vært inne på halveringen av kakaoproduskjonen. Finnes det lyspunkter? Knapt. Man kan bare håpe det beste; at Cotopaxi sovner på ny, at El Niño blir mildere enn antatt og at de uberegnelige gudene for marked og etterspørsel igjen får oljeprisen i været.

 

Foto fra El Telegrafo- en skogbrann illevarslende nær hovedstaden