Ecuadors 7 underverker

De 7 underverker er jo et begrep for antikken. Her er det på ny tatt i bruk etter at UNESCO nylig for 7 gang erklærte et ecuadoriansk fenomen for Verdensarv og derfor bevaringsverdig. Det er registrert 1,4 milioner turister i Ecuador i 2013 som. Med fokus på «verdensarven» håper man å øke antallet ytterligere. Og de sju underverkene er som følger i nummerert rekkefølge:

1. Inkaveien Qhapaq Ñan

Inkaveien er altså det ferskeste tilskuddet på UNESCOs liste. Det føreuropeiske imperiets forsyningsnett strakte seg over hele riket og var innom Argentina, Chile, Bolivia, Peru og Colombia. I Ecuador utgjør den fra sør til nord 108,87 km. De befinners seg 49 arkeologiske landemerker langs ruta. Men de gamle veiene er ikke like synlige overalt. Det søkes rettes opp nå. Så kanskje vil det om noen år arrangeres turistvandringer i inkaenes fotspor.

2. Quito

Hovedstadens gamle by, dens historie og arkitektur, var den første byen som fikk en slik utmerkelse av UNESCO sammen med polske Krakow i 1978. Her er det eldste, største og best bevarte historiske sentrum fra kolonitida i Søramerika.

Se: Quito, Quito vinner Oscar, Quitos historiske sentrum, Hvordan ta bilder i det historiske sentrum

3. Galápagos (bildet)

For de som leser disse sidene, trenger vel ikke disse idylliske Stillehavsøyene noen ytterligere presentasjon.   Den unike artsrikdommen av planter og dyr er et trekkplaster for såvel turister som forskere.

Se: Galapagosøyene

4. Cuenca

I 1999 kunne Quito si «velkommen etter» til Ecuadors 3. største by. Cuncas historiske sentrum er ikke like stort som Quitos, men det er vedlig fint og omgivelsene er penere og luiften renere enn i hovedstaden.

Se: Cuenca

5. Nasjonalparken Sangay

Dette høylandsomådet omfatte 518 000 hektar. Dens snøkledde topper og fruktbare sletter utgjør også hjemmene til blant andre Andesbjørnen og den ecuadorianske kondoren.

6. Zaparafolkets språk

Også språk som er i fare for å forsvinne finnes i UNESCOs bok. De som fortsatt snakker Zapara befinner seg i regnskogområdene langs grensen mellom Ecuador og Peru.

Se: Kichwa, et språk i ferd med å dø?

7. Panamahatten

Nei, den lages ikke i Panama! Taquilaplanten som bearbeides for fletting av dette til overmål stilige hodeplagget finnes bare i Ecuador. Og det er selve framstillingmetoden som er klassifisert som bevaringsverdig, ikke hatten i seg selv.

Se: Stråhatten