Ecuador åpner etter pandemien

Etter måneder med nedstenging og inaktivitet begynner turistoperatørene å røre på seg. Forhåpentligvis for landets økonomi gjør også turistene det snart. Den siste uka er det kommet lovende meldinger om Galapagos, landets øvrige nasjonalparker, strender og spesielt områder hvor det satses på øko-turisme.

Det er ingen hemmelighet at corona-pandemien har rammet Ecuador hardt. Og fraværet av turister og deres aktiviteter har betydd betydelig reduserte inntekter. Men med en gradvis gjenåpning av attraksjonene, er det håp. Både for de som ønsker å se Ecuadors herligheter i løpet av høsten, og for landets sterkt reduserte skare av turistarbeidere

Fra august kan du besøke følgende:

  • Flere destinasjoner på Galápagos-øyene
  • Nasjonalparken Cotopaxi
  • Nasjonalparken Cajas
  • Strender med godkjente Corona-tiltak
  • Haciendaer med godkjente Corona-tiltak
  • Museer med godkjente Coronatiltak

Men vær oppmerksom på lokale restriksjoner, og at åpningen kan reverseres dersom det kommer en ny smittebølge.

Galápagos smiler til verden

De fortryllede øyer som de er omtalt som i litteraturen, har vært ganske så utilgjengelige de siste månedene. Den sparsomme, men konsentrerte befolkningen, måtte beskyttes for et større smitteutbrudd fra besøkende. Men ettersom de aller frelse som bor på øyene faktisk også lever av turisme, har det ikke vært gode tider. Det har vært utøvd press på sentrale myndigheter om blant annet å oppheve forbudet mot fiskerier i øyenes omkrets.

Det er altså lov å reise dit nå, men under strenge restriksjoner. Det må presenteres en negativ covid-prøve foretatt høyst 96 timer før avreise. Vel framme er det 183 forskjellige lokaliteter som er klarert for besøk fra turister.

Nasjonalparkene

Nasjonalparken Cotopaxi er den som er nærmest tilgjengelig fra hovedstaden Quito. Det innebærer flotte fjellturer og ikke minst oppstigningen til vulkanen med samme navn. Det er også mulig å ta en runde rundt høylandsinnsjøen Limpiopungo.

Parken er åpen for besøk mellom 08.00 og 15.00, tirsdag til søndag. Mandag reserveres for å gå gjennom pandemi-forebyggende tiltak med de som jobber der.

Nasjonalparken Cajas tilhører den sørlige delen av den ecuadorianske fjellheimen, og besøkes enklest fra byen Cuenca. Her er det ypperlig turterreng hvor du blant annet kan gå opp den gamle inkastien, eller ta en tur langs innsjøen Illingcocha.

Som Cotopaxi er Cajas tilgjengelig fra tirsdag til søndag, men mellom 08.00 og 16.30.

Besøk på hacienda

Et godt alternativ for de som ønsker opplevelser uten for store sammenstimlinger av folk, er et besøk på en hacienda. Det er haciendaer som tilbyr gårdsbesøk og overnattinger over hele landet. Mange har høy standard. Det er gjerne tilbud om diverse aktiviteter som turer til naturattraksjoner i nærheten, rideturer eller matlagingskurs.

Hva med strendene?

De populære strendene har vært lukket helt siden unntakstilstanden ble innført i mars. Ecuadorianerne selv håper intenst at de åpner igjen i løpet av skoleferien i juli-august. Den siste meldingen tilsier en åpning 5. august, men at det forutsatte at den enkelte kommunen iverksetter en rekke forebyggende tiltak for å forhindre store ansamlinger.

Tiltakene skal blant annet inkludere kameraovervåkning og bortvisning av personer dersom det blir for mange der.

Regnskogområdene i Amazonas

I regnskogen befinner det seg personer med forholdsvis liten kontakt med omverdenen. Det er svært viktig å unngå at pandemien sprer seg blant disse. Av den grunn må fasilitetene i disse områdene fortsatt vente.

Dette må du vite dersom du besøker Ecuador nå

Det er fortsatt erklært unntakstilstand. Det er påbudt å ha ansiktsmaske på når du beveger deg utendørs. Det kan gis bøter hvis dette ikke overholdes.

Det er også delvis portforbud, og kjøretøy kan bare sirkulere på bestemte dager, som avgjøres av det siste sifferet i registreringsnummeret. Når du kan ferdes utendørs og kjøre bil avhenger av om kommunen er rød, gul eller grønn sone. Quito er eksempelvis i gul sone, i likhet med de aller fleste kommuner for øyeblikket.

Restauranter er åpne, men går for halv kapasitet. Det betyr at du kan sette deg ved annet hvert bord. Men det er god plass, ettersom mange ikke ønsker å spise ute ennå. Bransjen er også ganske omstilt til hjem-levering og take away.

Skal du reise mellom provinser, er det ikke sikkert det går bussruter. Derimot kan du bestille plasser på minibusser som organiseres av flere mindre selskaper. Her er det mulig å finne ruter mellom de fleste store byene.

Men befinner du deg ikke i Ecuador for øyeblikket, vil nok det aller beste være å vente med å reise til hele pandemien kan regnes som avblåst.

Trenger du hjelp til å planlegge dette eller neste års Ecuador-ferie kan du kontakte vivaecuador.com, eller vår samarbeidspartner Viva Ecuador Tour Operator direkte.