Det fredelige Ecuador?

Det er ingen tvil om at Ecuador er et av de tryggeste landene i Sør-Amerika. Det er vesentlig roligere her enn i for eksempel nabolandene Colombia og Peru.

Til tross for dette har det vært et par episoder som har rystet landet den siste uka, begge i forbindelse med presidentkandidatene og deres valgkamp.

Mandag var et kamera montert opp på en høyde med utsikt over et valgkampmøte i regi av Alianca Pais, president Correas parti, i Quininde i provinsen Esmeraldas . En filmsnutt fra dette er lagt ut på youtube. Vi ser en tettpakket forsamling. Flere personer flagger partiets farger. Med ett blir det et rundt hull i folkemengden, og det utvider seg raskt. Ved fokus skuer vi en storvokst mann med kniv i hånden. Han beveger seg med hurtige bevegelser. Så begynner han å løpe. Noen av flaggbærerne slår etter ham med stengene.

Mannen som i media foreløpig bærer navnet Jose M rakk å drepe to personer og såre syv. Hans motiver var uklare og ved pågripelsen var han så ruset at han ikke klarte å gjøre rede for seg. Det man kunne oppklare var at Jose M hadde vært til stede tidligere på dagen, kranglet og yppet til slagsmål. Han var derfor brakt til sitt hjem og holdt i husarrest. Derfra hadde han etter all sannsynelighet hoppet ut av vinduet medbragt en stor kniv og returnert til valgmøtet.

Man kan ikke spore noe tydelig politisk motiv bak ugjerningen. Jose M er tidligere straffet for vold og narkotikaomsetning. Han er far til to barn på 12 og 16 år og livnærte seg og familien ved å selge juice og andre ting på bussterminalen. De som kjente ham sier de er overrasket over det som skjedde.

Presidenten avlyste to valgkampmøter og besøkte ofrenes familier. De øvrige kandidatene har uttrykt sin sympati.

Den andre skjedde presidentkandidaten Mauricio Rodas fra partiet SUMA. Han er en outsider som har marginale muligheter i valget. Da han skulle til å stige ut av en taxi han hadde tatt fra flyplassen i Quito, hoppet to bevæpnede menn inn i bilen. De blendet ham med tåregass og kommanderte sjåføren å kjøre sydover. Rodas ble frarøvet verdisakene sine, deriblant to mobiltelefoner og noen kort. Man ser ingen sammenheng med dette og hans politiske kandidatur. Kandidaten ble offer for en «secuestro expres», som dessverre ikke er altfor uvanlig.

Sikkerhetsspørmålet er absolutt på dagsorden til de fleste kandidatene og en vesentlig sak for velgerne. De uttrykte løsningene består i å utrydde fattigdommen eller på kort sikt øke politiets ressurser. Mange velgere mener også at det er en sammenheng med innvandringen, først og fremst fra Colombia. Colombianerne beskyldes for å bragt med seg organisert kriminalitet og økt voldsterskel. De er uønsket på leiemarkedet og møtes med skepsis i forretningslivet. Reglene for oppholdstillatelse er da også betydelig skjerpet.

Men alt i alt, selv om kriminaliteten har økt noe, er Ecuador et fredelig land. Og det er ingen spor av noen betydelig politisk vold i forbindelse med valgkampen. De militære styrkene viste seg å støtte opp om den valgte presidenten i det som kunne se ut som et kuppforsøk 30. september 2010, hvilket bør sees på som en beroligende faktor.