Det brenner i Guayaquil

Noen ganger kan man komme uforvarende inn i dramatiske situasjoner

Mandag var vi på en kjøretur i Guayaquils gater da det viste seg en voldsom røykutvikling i en bygning. Det var tydelig mer enn noen koteletter som hadde ligget lenge på grillen, så vi stoppet for å undersøke nærmere. I ryggsekken var også et nytt kamera som skulle prøves ut. Linsen fanger inn mennesker på taket og i vinduene som tydeligvis ikke kan forlate bygningen. Utenfor står evakuerte fra de lavere etasjer. Noen gråter. Så høres lyden av et vindu som slås i stykker i en av de øvre etasjene. Et skrivebord som var brukt til formålet faller ut. Her er ikke kun materielle verdier som er i fare. Redningsmannskapene har ennå ikke ankommet stedet. Dette er ikke lenger underholdning, og lysten til å ta bilder forsvinner. Vi setter oss i bilen og kjører hjem.

Resten av kvelden er dette hovedoppslaget på nyhetssendingene. Latimamerikanske TV-stasjoner har stor sans for den dramatikk katastrofesituasjoner fra virkeligheten representerer.

Det var en elektrisk kortslutning i kjelleren på handelskammeret, som bygningen het, som var årsaken. Røyken spredte seg gjennom ventilasjonsanlegget til de de høyere etasjene og gjorde det umulig å komme forbi. En kvinne ble funnet kvalt av røyken på kontoret sitt. En annen mistet taket da hun prøvde å komme seg ut av vinduet i 4 etasje. Det var også en gravid kvinne som mistet sitt 7 måneder gamle foster i forsøket på å unnslippe. 25 personer ble sendt til intensiven for akutt røykforgiftning. En i brannmannskapet måtte også behandles da oksigenbeholderen hans var tømt.

I redningsarbeidet deltok 450 brannmenn, 50 biler og  17 ambulanser. 8 personer ble reddet med helikopter.

Ved evaluering av brannen kunne det konstateres at brannalarmen ikke virket. De ansatte var ikke blitt gjort kjent med noen brannverninstruks. I stedet for å lukke dørene når de rømte bygjingen for å forhindre videre utvikling lot de dem stå på vidt gap. Mye tyder på at det blir en offentlig oppvask. I det minste er pressen på jakt etter mulige ansvarlige.

Men det hjelper ikke de som trodde de sto opp til en vanlig arbeidsdag i handelskammeret 2. juli 2012. Eller de forulykkedes pårørende.