De beste bedriftene i Ecuador

Denne spennende lista er publisert i tidsskriftet El Vistazo. Selve målingen er foretatt av det spanske byrået MERCO og revidert av selveste KPMG.

Der viktigste variablene i undersøkelsen er økonomiske resultater og produktenes kvalitet. Men det legges også vekt på arbeidsforhold, miljøhensyn og dette forunderlige ordet etikk.

Så hvilke sektorer og aktører hevder seg på bedriftsmarkedet i et land hvor de fleste lever av jordbruk, dagarbeid eller småsalg?

I undersøkelsen vinner Corporación Favorita (fanfare). De står bak dagligvarekjeden Supermaxi og en rekke andre varekjeder, fra jernvarer til leketøy og teknologi. I tillegg til svært tilfredsstillende inntjening roses de for å være gode på resyklering og import av organiske produkter. Undertegnede har selvfølgelig sitt eget Supermaxikort. Men hvis du ikke nødvendigvis må handle på et stort velorganisert og effektivisert kjøpesenter etter amerikansk mønster, får du nesten alt billigere hos småforhandlere andre steder.

Toeren er Pronaca. De lager en rekke produkter som tomatsaus, majones og kjeks med tilsatte vitaminer. Det er hyggelig med en ecuadoriansk produsent av disse varene er på lista. Ofte blir disse importert.

Slik som nummer tre på lista, Ecuadors avdeling av det multinasjonale selskapet Nestlé. At Nestlé står for det vesentligste salget av kaffe og sjokolade i et av verdens største produsentland er et av kapitalismens mange paradokser.

Fjerdeplassen inntas litt overraskende av Banco Pichincha, landets største bank. Overraskende fordi bankvesenet i Ecuador har dårlig anseelse blant det ecuadorianske folk og ugleses nesten i like stor grad som politikerne etter deres delaktighet i flere økonomiske kriser. Mange anser madrassen som en sikrere pengeplassering. Jeg har selv konto i denne banken og må konstatere at denne sektoren ligger langt etter Norge på service og nettbaserte løsninger. Vi finner det samme byråkratiske krinkelkrokeriet som i offentlig sektor med endeløse krav om kopier av dokumenter og nye beskjeder for hver kundebehandler du snakker med. Ofte er systemet nede og du må komme tilbake senere. Dertil er mange overbevist om at kundebehandlere samarbeider med ranere. Tar du ut et større beløp kan bankfunksjonæren ringe noen sammensvorne som følger etter deg når du går ut av banklokalet.

Mobiltelefon er butikk. Femmern er telefonoperatøren Movistar. Et selskap som ligger på spanske hender.

Holcim er et multinasjonalt selskap som i Ecuador driver mest med sement. De får plusspoeng for gode sikkerhetstiltak for sine arbeidere og bruk av vannsparende prosesser i produksjonen. Som de andre multinasjonale selskapene på lista styrker de også  sitt rennome gjennom diverse velgjørenhetstiltak.

Og mens vi snakker om multinasjonale selskaper; På sjuende finner vi Coca Cola Ecuador. Coca-Cola har muligens like stor grad av minervalvannmarkedet her som i Norge. Selv om jeg har inntrykk av at ecuadorianerne i større grad drikkker vann eller andre leskedrikker. Tradisjonelt har jo Coca Cola vært et av de slemme selskapene. Vi husker for år tilbake da de kjøpte opp alle vannrettighetene i en fattig indisk landsby. Vi husker kampanjene de førte i fattige land som førte til at kvinnene ga barna sine brus i stedet for morsmelk. For ikke å snakke om alt det usunne sukkeret de har lurt i oss. Men Coca Cola har et stort ønske om å fremstå som snille nå. I Ecuador har de stått for et program med gjenplanting av 306 hektar naturlig skog i 2012. De er også blitt bevisst på å sikre vanntilførselen for de som bor i nærheten av produksjonsanleggene.

På åttende finner vi den andre mobiltelefonoperatrøren Claro. Claro er en egen latinamerikansk aktør og selger abonnementer overalt i regionen.

Nummer ni er derimot helecuadoriansk. Graiman jobber med gass. Nylig er fokuset skiftet fra flytende gass til naturgass.  De lager også saker av keramikk og porselen.

På tiende har vi mitt favorittlag; Cervezeria Nacional. Hva er andre konsumvarer, banktjenester og mobiltelfoner hvis du ikke kan svelge ned hele greia med en iskald ecuadoriansk Pilsener? Et lite ankepunkt er at de omtrent ikke har noen konkurranse av betydning.