Da marsboerne kom til Quito

Dette skjedde på kvelden den 12. februar 1949, at de flyvende tallerkener dekket Ecuadors himmel i krigerske hensikter. Det var det de meldte på radioen.

Nå var det riktignok en dramatisering av H.G. Wells roman «World of Wars», men slik det var gjort i USA 11 år tidligere ble det gjort som en nyhetssending av svært overbevisende karakter.

Således kunne forskremte quiteñere høre at en hel flåte med romskip nærmet seg fra Cotocollao. Sør i landet hadde de allerede gjort kort prosess med befolkningen.

Få var de som satt inne så lenge at fikk bekreftet at det var radiostasjonens ordinære hørespill. I stedet løp folk ut gatene for å se opp mot himmelen. Bønner til de høyere makter blandet seg med hysteriske skrik og stille apati.

Disse sterke følelsene ble omgjort til raseri da det ble klart at de var blitt skammelig lurt. En stor gruppe samlet seg ved bygningen der radiostasjonen holdt hus på hjørnet av gatene Chile og Benalcazar, samme sted som landets største avis, El Comercio, hadde redaksjonen sin. Fast bestemt var de på at noen skulle stilles til redde for dette utilgivelige peket.

Horden tok seg inn i bygningen og med improviserte papirfakler og kluter dynket i bensin satte de fyr på alt de så.

Omkring 50 personer befant seg inne i bygget på dette tidspunktet, travelt opptatt med å forberede  søndagutgaven av El Comercio. De fleste klarte å komme seg ut fra terrassen i 2 etasje hvor det var mulig å klatre ned på gateplan. Men noen måtte kaste seg ned fra 4. etasje. De som ikke våget det, returnerte inn  i bygningen for å bli kvalt eller brent.

Da brannen var slokket to dager senere, lå bygningen i ruiner og seks personer hadde blitt flammenes ofre.

Vi har ikke informasjon hvorvidt hørespillet ble sendt i reprise.

Her er det kanskje på sin plass å avslutte med en moral, men ettersom historien er fra virkeligheten bør leseren utlede den selv.

 

Skal du besøke Quito i sommer? Informer deg selv med denne guiden.