Cynthia Viteri

cynthia viteriNavn: Cynthia Fernanda Viteri Jiménez

Født: Guayaquil 1965

Rolle i valget 2017: Presidentkandidat

Politisk tilknytning: Partido Social Cristiano (PSC) og La Unidad

Hun måtte avbryte skolegangen da hun var 16 år fordi hun ble gravid. Senere har hun utdannet seg til både jurist og journalist. Hun var kjent nyhetsoppleser på fjernsyn da hun ble valgt inn i parlamentet første gang. Her er hun visepresident og det lengstsittende parlamentsmedlemmet. Hun har markert seg som en av de mest iherdede kritikere av det sittende styret.

Hun har stilt som presidentkandidat en gang før, i 2006. Det gikk ikke så bra. Hun fikk kun 9 % av stemmene.

Forhistorien til hennes aktuelle kandidatur begynte med dannelsen av La Unidad (enhet, eller enighet) i april 2015. Da møttes tre betydelige opposisjonspolitikere og regionale ledere for å spise fanesca (en tradisjonell «lappskaus» som serveres ved påsketider) og avbildes som gode venner foran pressens blitzkameraer. Det var Guayaquils borgermester og PSC betydelige størrelse Jaìme Nebot, Quitos borgermester og leder i SUMA Mauricio Rodas og prefekten i Azuay Paùl Carrasco. Det var det president Correa kalte en «Politisk fanesca», altså at her var det så mye forskjellig at det ikke ville holde. Han skulle få rett.

Begynnelsen på bruddet skjedde da Nebot, uten å konsultere de øvrige, lanserte Viteri som presidentkandidat. Først forsvant Rodas, deretter Carrasco. Begge har senere stilt seg bak Guillermo Lassos kandidatur. Den offisielle innvendingen er at hun ikke har noen sjanse mot Correa i valget. Correa har selv sagt: Med Viteri som kandidat forærer de oss seieren.

Så utfordringen til Viteri er like mye som å angripe regjeringen, å utmanøvrere Lasso som opposisjonens sterkeste kort.