Casa de la Cultura Benjamin Carrion

Casa de la cultura bærer det samme navnet som sin grunnlegger; Benjamin Carrion.

Du finner det ved det ene hjørne av parken El Ejido. Det rommer byens viktigste museum, et teater, en kino type cinematek, et bibliotek, en radiostasjon og er møtested for en rekke kulturelle arrangementer.

Institusjonens historie begynte i 1944 da president Velasco Ibarra ga oppdraget til Benjamin Carrion. Carrions historie begynte rimeligvis noe før, da han ble født i Loja som den yngste av 10 søsken. Han skulle bli politiker, diplomat, forfatter og fremfor alt en utrettelig kulturformidler.

Dette var en tid da den nasjonale selvtilitten ikke var helt på topp, etter et ydmykende nederlag i krigen mot Peru og i en periode med særdeles ubrukelige politikere. Mottoet til Carrion var at ettersom landet aldri ville bli noen militær eller økonomisk stormakt, burde de ta det igjen på det kulturelle plan.

Den delen av bygningen turistene benytter mest, er Museo de Banco Nacional, kanskje Ecuadors beste i sitt slag. Inngangen er gratis. Men er det en guide disponibel, kan man benytte seg av det mot en drikkeskilling. Dette er et av stedene hvor det også er informasjon på engelsk. De har en stor arkeologisk samling fra gamle indianske kulturer som går flere tusen år tilbake i tid. Uansett hvor historisk interessert man er, kunstgjenstandene vitner om tidlig kreativitet og stor humor. Jeg vil tro skaperne av X-files ville finne inspirasjon her. Enn videre er det en eksklusiv samling av gullgjenstander (her står vaktene litt tettere). I etasjene over er det en stor samling av kunst fra koloni-tida og temporære utstillinger.

Kinosalen, oppkalt etter forfatteren Alfredo Pareja Diezcanso, er min personlige favoritt i bygget. Det er en god gammel kino som viser gode gamle filmer. De varierer spillefilmene etter tema og geografi. Og de er helt gratis. Av og til ser man mindre bemidlede familier som unner seg en kinokveld. En ordinær kinobillett kan være for dyrt for enkelte. Men de fleste besøkende er studenter og alminnelig filminteresserte.

Ellers er huset jevnlig i bruk for andre kulturelle arrangementer og utstillinger. Men vær oppmeksom på at «huset» befinner seg i to forskjellige bygninger; den moderne du ser på bildet og et eldre hvitmalt like bak. Bokhandelen befinner seg i sistnevnte, sammen med flere utstillings- og møtelokaler.

Dagens president og Carrions etterfølger heter Raúl Pérez Torres og er en kjent forfatter og profilert kulturpersonlighet. Hjemmesiden og oversikt over aktuelle aktiviteter og begivenheter finner du her.

 

Skal du til Quito? Her er ei bok du bør lese

 

Share