Bananbrød og yuccas fritas

Ecuador er et jorbruksland. Hadde de ikke funnet olje ville de knapt ha eksportert andre varer.

I fjor og året før det hadde landet et stigende handelsunderskudd. Det vil si at de importerer mer enn de eksporterer.Og det er visstnok ikke så bra sier økonomene. Her må det skjæres. Importen må reduseres med 800 millioner i 2014. Så guttene og jentene i komiteen for utenrikshandelen setter seg ned og forfatter resolusjon 116. Her plukker de ut 310 varer de vil ha tollrestriksjoner på.

Herav er det flere typer matvarer. Hvorfor i allverden skal en matvareprodusent i verdensklasse importere mat? Regjeringen vil ha folk til å bruke ecuadorianske alternativer. Hurtigmatkjedene fortviler. Deres unike smaksprodukter avhenger av de spesielle komponentene de får tilsendt fra utlandet. Sier de.

Så skjedde da også det katastrofale at selveste hamburgerkjeden Burger King gikk tom for pommes frites i hele Guayaquil. Vil det være mulig å selge de tamme burgerne uten dette inngrodde tilbehøret? Det er da det viser seg at komiteens beslutning faktisk virket etter formålet. Hva har man i Ecuador som kan erstatte pommes frites? Jo de dyrker kassaweplanten, her kalt yucca. Det er de røttene som likner på fyringsved. Du har kanskje sett dem i innvandrerbutikker. De er nemlig kjempgode etter først å ha blitt kokt, deretter stekt. Og fritytstekt er de etter min mening mye bedre enn poteter. På kort tid har «Yuccas fritas»  blitt en kjempesuksess.  I tillegg til den gode smaken, spiller man selvfølgelig på nasjonale strenger. Mac Donalds har allerede fulgt etter og fått dem inn på menyene sine.

Andre som klaget til å begynne med var bakerne. Redusert importert av hvete vil gjøre det dyrere å bake brød sier de. Men må man absolutt ha hvete for å bake brød? Det Ecuador ikke har av kornprodukter tar de igjen med bananer. Det er knapt noe land i verden som produserer så mye bananer som Ecuador. Prisene er imidertid fallende på verdensmarkedet og konkurransen er hard. Kan man ikke ta de bananene som er til overs og bake brød av dem? Jo, så menn. Grønne bananer kan males til mel. Profesjonelle bakermestere sier at 1/3 av hvetemelet kan erstattes med bananmel. Smaksforskjellen vil bli minimal. Ernæringsmessig er det noe mer sukker i bananmelet, men total vil det ha samme effekten. Så om kort tid vil vi altså kunne kjøpe bananbrød i butikkene.

Så kulinariske turister har nå enda flere grunner til å besøke Ecuador!