Alvaro Noboa

«Jeg stiller min plass til rådighet når Noboa betaler skatten han skylder», sier president Rafael Correa. Trygg på at dette ikke kommer til å skje.

Alvaro Noboa er Ecuadors rikeste mann. Han er selveste Banankongen i bananrepublikken. Hvor rik han er vet bare han. Men han kontrollerer mer enn 140 selskaper i inn- og utland og har en ubetalt skatteregning fra 2005 pålydende USD 90.000.000. Sin vane tro stiller han til presidentvalget i 2013 slik han gjorde det i 1998, 2002, 2006 og 2009. Og som regel kommer han til annen valgomgang.

Alvaro ble født i 1956 og fikk bananer inn med morsmelken. Faren Luis Noboa gjorde det stort med denne frukten. Han fikk også laget bananbåter i Norge, som for øvrig aldri er blitt betalt. Likefullt påstår Alvaro at han har bygget opp formuen sin med egne hender siden han var 19 år. Farsarven fikk han ikke kontroll over før i 2002 etter en serie rettssaker mot søsknene sine. Finansmagasinet Forbes anslo at det var samlet brukt 20 millioner dollar på prosessen.

I 2002 gikk også en dokumentarfilm verden rundt. Den dokumenterte arbeidsforholdene på Noboas plantasjer. Ecuador var verdens største eksportør av bananer og deres arbeidere var de dårligst lønnete i Latinamerika. Da arbeiderne organiserte seg svarte kompaniet med å åpne ild mot dem. Etter denne dokumentaren kuttet norske importører kontrakter. Den dag i dag må nordmenn derfor nøye seg med bananer fra Costa Rica.

Sin politiske løpebane startet Noboa i Abdalà Bucarams parti PRE, rodolfistpartiet. Siden, i 2006, startet han sitt eget PRIAN. Det politiske budskap er, foruten å forbedre kårene for de fattige slik alle andre kandidater også sier de vil, å fremme handel- og næringsliv.

Så vil innbyggerne i dette fattige landet nå endelig kåre den rikeste av dem til sin leder? Erfaringen tilsier ikke det. Om Noboa har stor tillit som forretningsmann har han ikke tilsvarendes som politiker. Folk flest heller til at mannen har høyst vikarierende motiver og ønsker politisk makt for å berike seg selv.

Se også:

Valget 2013

President Rafael Correa

Abdalà Bucaram

Alberto Acosta og venstrealliansen

Kilder:

Spansk wikipedia

X-magasinet 2008