Alle presidentens gaver

En nytt museum er åpnet. Det er lokalisert i presidentpalasset Carondelet og blir en del av omvisningen. Presidentpalasset befinner seg på Plaza Grande midt i det historiske sentrum, og har tatt imot nysgjerrige besøkende siden 2007.

Hovedattraksjonen er gavene president Correa mottok i løpet av sine ti år i embetet. Det er forbløffende hvor rause man er mot statsledere som er besøk. 608 imponerende gjenstander av en kvalitet som til og med ville gjøre svigermor målløs. Hva sier du til en diamantprydet klokke til en verdi av 250 000 dollar? Eller en sultan-sabel i gull prydet med edelstener?

Hva gir du til en president som har alt?

Men dette er en brøkdel av de mer enn 11 000 gavene ekspresidenten totalt mottok i sin tid. Hva skjedde med de andre? En rekke bokverk han har fått, særlig ved sine mange besøk på universitet og andre utdanningsinstitusjoner, er forært til stiftelser. Klokker, smykker og andre verdigjenstander er auksjonert bort til gode formål. 691 000 dollar viser regnskapet at det har innbragt.

Gavene er utstilt i sal 5. De andre salene har på pedagogisk vis til formål blant annet å vise dannelsen av republikken, oppbyggingen av demokratiet og sosial kamp. Det siste rommet er forbeholdt framtidige presidenter og hva de måtte ønske å fylle det med etter sin tid.

Så kan man spørre: Hva med gavene tidligere presidenter har mottatt? Hvor er de? Svaret er at de har de nok tatt med seg hjem.

Presidentpalasset er åpent daglig for omvisninger. Køen starter på venstre side av altanen. Det kreves at du legger igjen pass eller annen identifikasjon før du slipper inn.