Å starte egen virksomhet i Ecuador

Ecuador er et sted der det fremdeles er mulig å åpne ei lita sjappe for seg selv. Mens handelstanden i Norge og andre stater som i egne øyne anser seg utviklet består av store kjeder hvor butikksjefen er detaljinstruert av et franchiseselskapet og kundene er redusert til konsumerende roboter, kan det i land nærmere ekvatorsirkelen beskues et vell av lokale butikker og mikrofirmaer. Dette appellerer til nostalgikeren som minnes kjøpmannen på hjørnet, landhandleriet og jernvarebutikken hvor det var mulig å få personlig service. Det nærmeste man kommer dette i dagens Norge er på folkemuseet eller i bøkene til Hamsun eller Falkberget. Kanskje noen har sett filmklassikeren «Tørres Snørtevold»?

Da jeg og kona vurderte hva vi skulle starte opp med var det flere alternativer. Det endte med et «joyeria», et sted hvor vi hadde et godt utvalg med smykker i sølv og andre metaller. Familien har forbindelser i bransjen og vi fikk litt starthjelp her.

Hvordan finner vi så et egnet butikklokale i Quito? Det averteres selvfølgelig i aviser og liknende steder, men det beste er å gå rundt å kikke selv. Hvis man kommer over er tomt lokale står det gjerne et telefonnummer man kan ringe. Hvis ikke kan man spørre innehaveren av lokalet ved siden av. Det var slik vi etter tips kom fram til dette stedet beliggende sentralt på «Plaza del teatro», inne i en hall. Her var det et avlangt rom vi kunne dele opp i kontor og salgslokale.

Papirmølla med å få registrert virksomheten tok en del dager, men bød ikke på spesielle problemer. Først måtte vi ha godkjenning fra kommunen, før vi kunne gå til noe som heter SRI og få et eget RUC-nummer. Med de rettigheter og plikter det innebærer.

De fleste næringsdrivende skriver helst ikke ut fakturaer. Fakturaen skal spesifiseres med kjøpers eventuelle ruc-nummer og angi pris og merverdiavgift for å kunne føres regnskapsmessig. I stedet utskrives det en såkalt «nota» som kun gjelder mellom kjøper og selger. Vi må nærmest legge oss på kne for at leverandører, snekkere og andre skal skrive ut en faktura som duger i regnskapet vårt.

Så nå gjenstår det bare å få mange kunder. Vi har holdt oss til et utvalg av gjenstander i sølv og stål i selve butikklokalet. Selv om hallen avstenges hver kveld, anser vi ikke sikkerheten tilstrekkelig til at vi stiller ut gull eller edlere steiner. Men vi tar opp bestillinger. Opprettelse av nettbutikk er i tankene, men foreløpig er ikke betalingsløsningene på nett helt opp og går i Ecuador ennå.  Med tillegg for frakt og toll i tankene er det norske markedet under vurdering. Men det beste er jo at nordmenn tar seg en tur til Ecuador og stikker innom. Skandinaver som stikker innom tilbys gratis kaffe og kanskje en liten rabbat.

OPPDATERING:  Vi har avviklet butikken. Lokaliseringen viste seg å ikke være ideell. Og med to små barn ble det andre prioriteringer. (Men kanskje vi starter opp igjen en gang).