2017: Et godt år for Ecuador?

Etter et 2015 med lav oljepris og sviktende økonomi, et 2016 med samme tendens og et fryktelig jordskjelv som rammet landet, vil det nå snu og gå oppover for Ecuador?

Jeg skrev tre innlegg om katastrofene som sto i kø i den siste måneden av foregående år. Men det er jo slik at det alltid er lett å beklage seg, mens det skal litt mer ettertenksomhet til for å finne det positive i situasjonen. Det er det vi skal gjøre nå.

De to siste årene har ikke har vært så gode for økonomien og velferdsutviklingen i Ecuador. Men med unntak av disse har det siden krisen i år 2000 og dollariseringen av valutaen,  kun gått oppover for landet. Folk har det mye bedre i dag enn for ti år siden. Den ekstreme fattigdommen er redusert. Det samme er antallet analfabeter. De store investeringer i offentlige helstilbud og utdannelse har gitt permanente endringer selv om pengesekken strammes inn. Skoler, sykehus, veier og elektriske kraftverk som er bygget i de gode årene forsvinner ikke og er en investering for framtiden.

Det er også et godt tegn at regjeringen ikke tydde til populistiske trekk for å motvirke misnøyen, slik det ble gjort i Venezuela. Tvert imot har de øket skattene og fulgt Verdensbankens anbefalinger. Skatteøkningene vil antakeligvis være utslaget dersom regjeringspartiets kandidat taper valget i februar. Statlige bedrifter er lagt ut for salg. Dette er nok en bitter pille for president Rafael Correa som startet sin periode med å nasjonalisere dem og hadde en visjon om sosialisme i det 21. århundre.

Og økonomien viste faktisk en oppgang i siste kvartal av 2016. Kanskje er det verste over?

Fra januar 2017 trådte også endelig handelsavtalen mellom Ecuador og EU i kraft. Det betyr at verdens største eksportør av bananer endelig kan selge produktene sine på samme betingelser som konkurrentene i det europeiske markedet. På den motsatte siden bortfaller de høye tollsatsene på en rekke varer fra EU-landene, som teknologi, klær og alkohol, til glede for forbrukere i Ecuador.

I året som gikk var det et brutalt dobbeltdrap på to argentinske turister som rystet landet. I deres hjemby Mendoza ble det arrangert fakkeltog med krav om at Ecuadors myndigheter måtte rydde opp og det var svært dårlig publisitet. Det er da man må se på statistikken som viser at Ecuador er et av landene med færrest drap per innbygger i Latin-Amerika, Argentina inkludert. Så selv om man skal være påpasselig, er muligheten for å bli utsatt for en alvorlig kriminell handling svært liten og Ecuador er et av de tryggeste landene i regionen. Særlig sammenliknet med naboene Colombia og Peru.

Og til tross for jordskjelv og aktive vulkaner, turistene fortsetter å komme. Galápagosøyene og Quitos historiske sentrum er etablerte destinasjoner. Ecuadors såkalte tåkeskoger, beliggende på 1000 til 3000 meters høyde, blir også omtalt i internasjonale reiselivsmagasiner. Facebook-siden Ecuador Expats som domineres av nordamerikanske pensjonister som vil tilbringe en aktiv alderdom utenfor sitt hjemland, teller nå over 7000 brukere.

For ikke å snakke om fotball! Laget Independiente kom helt til finalen i den søramerikanske cupen i fjor og landslaget har gode muligheter til å kvalifisere seg til VM i Russland. Det tyder på mange gode stunder foran tv-skjermen i året som kommer.

Det er håp for Ecuador, men 2017 består foreløpig av uskrevede sider i historiebøkene.  Hvem skal styre landet fra april 2017? Kan vi håpe på, uansett politisk ståsted, en person med høy integritet og  store statsmannsevner?