2015 – Et bedrøvelig år for Ecuador

Det kan kanskje være litt kjedelig for interesserte lesere at konklusjonen for denne årsrapporten allerede er gitt i overskriften. Hva er nå det norske ordet for «spoiler alert»?

Men det kan også være greit at de som ønsker koselesing kan returnere til sin facebook-side uten å kaste bort tid.

Spørsmålet er hvor i elendigheten man skal begynne. Rekkefølgen blir tilfeldig.

Økonomien

Fallet i oljeprisen har rammet landets økonomi hardt. Oljeinntektene utgjorde ca 20 % av statsbudsjettet. Ved årets inngang var det budsjettert med en råoljepris på 80 dollar. Det endte opp på halvparten.  Nedskjæringene har vært brutale og noe av underskuddet er dekket gjennom økning av utenlandsgjelden. En av naboene som jobber i et statlig foretak forteller at han ikke har fått utbetalt lønn de siste to månedene. En bekjent som jobber i oljeselskapet Petroecuador, også statlig, sier at bemanningen på avdelingen hans er redusert med 60 %. (På den annen side klarte regjeringen å betale all forfalt utenlandsgjeld dette året, visstnok for første gang i historien).

Et slag var det også at Ecuador ble dømt i en internasjonal voldgiftdomstol til å betale det internasjonale oljeselskapet OXY 1 067,7 millioner dollar, pluss renter, for tapte inntekter etter at staten annulerte kontraktene i sin tid. President Correa lover å betale. Det er tydelig viktig å beholde tilliten hos kreditorene framover.

Ettersom Ecuador både er velsignet med og fordømt av å ha den amerikanske dollaren som nasjonal valuta, er prisnivået høyt for en del produkter. For å skjerme nasjonal industri har det reist seg en tollmur mot nabolandene. Harryhandelen skal til livs.

Naturen

Og så er det Cotopaxi. Kolossen av en vulkan, 6 mil sør for Quito, våknet 14. august etter 138 års uvirksom søvn. Så ufarlig virket den sovende kjempen, at menneskene i årenes løp hadde krøpet stadig næmere med husene sine. Mange av de som hadde mulighet til det, tok med seg familien og flyttet. Som guvernøren i provinsen Cotopaxi, Fernando Suàres. Han aktet såmenn ikke å være kapteinen som gikk ned med sitt skip. I diverse oppslagsverk er Cotopaxi benevnt som verdens farligste vulkan og at over 300 000 vi bli berørt av et utbrudd. El Comercio har i sin årsrevy nedgradert det til 110 000, men angir heller ikke noe grunnlag for regnestykket.

Mer om Cotopaxi finner du her (november 2015) og her (august 2015)

Vulkanen Tunguragua lenger sør viser større aktivitet enn Cotopaxi, men har ikke den samme befolkningskonsentrasjonen i sin nærhet.

Og værfenomet El Niño er snart tilbake, varslet kraftigere enn noensinne.

Politikken

Etter lang tids stabilitet så vi i 2015 politiske uroligheter i Ecuador. Ettersom regjeringspartiet Alianza Paìs har kvalifisert flertall i nasjonalforsamlingen og en særdeles streng partipisk, manifisterte motstanden seg i gatene. Og det er nok ikke tilfeldig at det skjedde samtidig med problemer i øknomien. Med en jevn økning i oljeprisene har president Rafael Correas regjering surfet på en oppgangsbølge. Nå kommer de sju magre årene og den vil bli stilt til ansvar.

Ecuadors politikk er konsentrert om presidentens person. Og den er kontroversiell. Tidlig på året hadde han i henhold til meningsmålinger en populæritetsoppslutning på 60 %. Nå er den redusert til 40 %.

Presidentens autoritære stil har fått flere uttrykk i 2015. Den harde partipisken har rammet flere representanter. En medielov har gitt anledning til å sanksjonere i drastisk grad mot redaksjonene. Om det ikke er direkte sensur, ilegges harde bøter for «overtramp», det vil si fornærmende ytringer mot personer og instanser. Et av flere eksempler er tegneren Bonil i avisen El Comercio. Se forøvrig: Politisk humor i Ecuador.

Neste valg er i 2017, og Correa har sagt at han ikke vil stille til gjenvalg. For øyeblikket er det svært åpent hva som vil skje etter Correa.

Se også: Populisme i Ecuador og Demonstrasjoner i Ecuador

Trøsten

Tabellen for VM-kvalifiseringen i fotball etter fire spilte kamper i  Sør-Amerikas gruppe.

 

# Team M. W D L goals Dif. Pt.
1 Ecuador, Ecuador Ecuador 4 4 0 0 9:2 7 12
2 Uruguay, Uruguay Uruguay 4 3 0 1 9:2 7 9
3 Brazil, Brazil Brazil 4 2 1 1 7:4 3 7
4 Paraguay, Paraguay Paraguay 4 2 1 1 3:2 1 7
5 Chile, Chile Chile 4 2 1 1 7:7 0 7
6 Argentina, Argentina Argentina 4 1 2 1 2:3 -1 5
7 Colombia, Colombia Colombia 4 1 1 2 3:5 -2 4
8 Bolivia, Bolivia Bolivia 4 1 0 3 5:8 -3 3
9 Peru, Peru Peru 4 1 0 3 4:9 -5 3
10 Venezuela, Venezuela Venezuela 4 0 0 4 4:11 -7 0