Quitoguiden

Da er den endelig ferdig og i salg.

Jeg snakker om reiseguiden til Quito med tittelen «Quito- en reiseguide og kulturell veileder for Ecuadors hovedstad». Over et års tid har jeg skrevet og puslet med denne i morgentimene før familiens øvrige medlemmer våkner til liv. I word-format ble det 104 sider.

Hvorfor har jeg skrevet denne boka? For det første fordi det er nærmest fritt for litteratur om Ecuador på norsk, det være seg reiselitteratur eller noe som helst annet. Og etter å ha bodd i byen i 3 år og drevet vivaecuador.no like lenge, følte jeg meg både kallet og kvalifisert til oppdraget.

Men hvorfor bare om Quito og ikke hele Ecuador? Den vanlige Ecuadorferie for en norsk turist består i hovedsak av hovedstaden Quito og Galapagos-øyene, eventuelt regnskogen i Amazonas, med Quito som base. Galapagos- og Amazonasturene vil normalt være gjennomorganisert, så behovet er størst for informasjon om Quito. En backpacker med god tid til rådighet vil selvfølgelig ønske informasjon om resten av landet, som tross alt har mange spennende byer, strender og ikke minst naturseverdigheter, men det får komme i neste omgang.

Skriveprosessen gikk greit, men jeg jobbet litt med systematiseringen av stoffet. Guiden skulle kunne brukes som en oppslagsbok, men også være litt morsom å lese. Så jeg endte opp med å lage innholdsortegnelse som i en standard reiseguide, men gi de forskjellige kapitlene litt mer kjøtt i tillegg til faktaopplysningene. Det er ikke mangel på legender eller andre quito-historier å fylle på med.

Jeg tenkte tidlig at dette måtte bli en ebok og at den måtte selvpubliseres, altså utenom forlagene. Ecuador er et interessant reisemål, men det er tvilsomt om guiden har så stor salgskapasitet at de store bokhandlerne tar den inn. Ved publisering som ebok er det ingen kostnader til produksjon og flere og flere foretrekker jo dette formatet.

Så boken ble skrevet i word, korrektur ble foretatt av gode venner (takk Hans og Kristin) og wordfilen måtte konverteres til epub-format. For å lese den på brett, er det nemlig ikke bra nok med en pdf -fil. Jeg slet litt med å få til det, men etter å ha lastet opp gratisprogrammet calibri så det ut som et brukbart resultat. Den åpnet seg helt greit på ipaden, men hadde problemer med en annen ebok-leser. Det er nå så mange av dem der ute…

Jeg hadde opprinnelig tenkt at det skulle være mer av en bildebok, men det viste seg vanskelig teknisk. Jeg jobbet imidlertid en del med bildemateriale og fikk instruksjoner i photoshop (takk, Geir) og fikk i det minste laget et omslag. Quitobildene i denne utgaven blir i stedet lagt ut på vivaecuador.no med en henvisning fra boka.

Så måtte jeg ha et ISBN-nummer for å legge den ut for salg. ISBN er det tallet du kan se på 3.sida (kolofonsida) i de fleste bøker. Alle utgivelser, også ebøker, må ha dette. Jeg sendte en søknad til Nasjonalbiblioteket osm adminstrerer dette og fikk en vennlig mail tilbake om at de ikke 988506_664758340294970_8861509030203660369_n[2]kunne gi meg ISBN-nummer ettersom jeg hadde adresse i utlandet. Jeg fikk i stedet en link til ISBN-kontoret i Ecuador. Her, tenkte jeg, blir det sikkert trøbbel. Men mindre enn forventet. Det lot seg faktisk ordne på internett (pluss et par telefoner). Bortsett fra at her skulle de ha 20 dollar for jobben, mens det er gratis i Norge.

Generalprøven var å å legge boka ut for salg. Den ble lastet opp hos de to nettbokhandlerne i Norge som tar imot selvpubliserte bøker, digitalbok.no og ebok.no. Spenningen var stor om epubfilene ville kunne godkjennes. Alle hjerter gledet seg derfor ved å se den  på digitalbok.no`s side. Den ble også godkjent av ebok.no.

Du kan lese min egen produktomtale her  eller kjøpe den på digitalbok.no. Eller du kan ta direkte kontakt med meg om kjøp.