Oppholdstillatelse-guide

Har du tenkt å bosette deg i Ecuador for en lengre periode eller for alltid ? Det er bortimot et femsifret antall pensjonister fra USA og Canada som har funnet ut at Ecuador er deres «retirement paradise». Det er særlig klimaet, det lave kostnadsnivået og den for Latinamerika relativt lave kriminaliteten som trekker.

Man må imidlertid ha papirene i orden. Mange velger en lokal advokat til å geleide seg gjennom søknadsprosessen, men en del har hatt dårlige erfaringer med disse og ordner heller det hele selv. Her følger en liten innføring i de aktuelle rekvisita du bør ha i orden.

For de første er det ulike situasjoner som kan gi grunnlag for oppholdstillatelse. De vesentligste er

  • Ekteskap med ecuadoriansk statsborger (som undertegnede)
  • Jobb i Ecuador
  • Investering. Det vil si at du må deponere et beløp, for tiden $ 25.000 USD, i en ecuadoriansk bank. Vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å føre pengene ut av Ecuador igjen.
  • Dokumentert pensjon, eventuelt annen inntekt, på minimum $ 800 USD per måned.

Passet ditt gir deg grunnlag for 90 dagers opphold som turist i Ecuador. Du kan søke mens du er her som turist. Følgende dokumenter bør du imidlertid sørge for å ha med fra Norge:

  • Fødselsattest på spansk, apostillert hos Fylkesmannen. Dette ordner du greit ved en telefon til Folkeregisteret. De har et flerspråklig formular som de påanmodning sender videre til Fylkesmannen for apostille (et stempel du MÅ ha) før du mottar den i posten.
  • Politiattest på spansk, apostillert og stemplet av Ecuadors konsulat i Norge. Her er servicegraden lavere og du må gjøre det meste selv. Søknadsskjemaet kan lastes ned fra politiet.no og må sendes til ditt lokale politikammer.  Be om å få den på norsk og på spansk. De sender den til deg. Du tar den selv videre til Notarius Publicus i din kommune ( i Oslo, byfogden) for stempling. Dette skal Fylkesmannen ha før de innvilger dokumentet en apostille. Når du har dette må du henvende deg til Ecuadors konsulat i Norge (se kontaktinformasjon under) for deres påtegning. Du må betale 50 dollar for dette. Her kan det være usikkerhet hos lokale kontorer vedrørende sin rolle og kompetanse, men det er slik som beskrevet ovenfor. Ikke godta et nei her. Insister på at de sjekker med overordnet saksbehandler eller organ hvis du får problemer.
  • Dokumentasjon på sivil status, ekteskapsattest e.l.
  • Pensjonsbrev hvis du er pensjonist.
  • Det kan også være en fordel å få oversatt og apostillert eventuelle eksamensbevis.

Med dette i lommen er du godt rustet til en lang ferd som ved reisens slutt kan belønne deg med varig opphold i denne Stillehavets perle og Andesfjellenes juvel.

Denne veiledningen er ikke nødvendigvis uttømmende og reglene kan forandre seg. Jeg setter derfor pris på å høre andres erfaringer. Skriv i kommentarfeltet eller send oss en mail.

Se også: «Papirene i orden» – en lidelsesberetning fra det moderne Ecuador.

Nyttige lenker:

Ecuadors konsulat i Oslo, kontakinfo

Ecuadors offisielle side med visainformasjon (ENGELSK)