Men Cotopaxi var ikke død. Og ikke sover den.
Cotopaxi er en av de høyeste vulkanene i verden. Og den er nærmere Quito og andre poblasjoner enn hva godt er.
Det geofysiske instituttet har holdt godt øye med den siden det ble registrert en viss indre aktivitet i juni. Som en forholdsregel ble den nærliggende Cotopaxi nasjonalpark stengt for turisme.
Og i helga skjedde det. Lørdag den 15. august reiste det seg en sky fra vulkanens indre, 5 kilometer høy. Vulkanaske ble rikelig fordelt på de omkringliggende cantoner. Deriblant den sørlige delen av Quito.
President Rafael Correa erklærte gul beredskap og unntakstilstand på direkte TV. Således lyder erklæringen i vår oversettelse:» Situasjonen som har oppstått i forbindelse med Cotopaxi utgjør en alvorlig trussel som gjør at regjeringen må ta i bruk nødvendige og ekstraordinære midler stilt overfor den eruptive prosessen og med tanke på å unngå panikk».
Det innebærer blant annet at det skal være èn offisiell røst som uttaler seg om begivenhetene, og det er Cesar Naras, Ministro Coordinador de Seguridad. Det innebærer igjen en forhåndssensur av andre medier som skriver om utbruddene. Dette har fått internasjonale presseorganisasjoner til å protestere.
Ellers er unntakstilstanden en utvidet fullmakt til regjeringen for blant annet bruk av militære styrker og offenlige midler. I lys av de mange demonstrasjonene den siste tiden frykter noen at det skal være et påskudd for å få satt en stopper for disse.
Men aller, aller viktigst er selvfølgelig; hvordan influerer den gule beredskapen på det daglige liv og hvor mange har egentlig grunn til å føle seg redde?
Selv bor jeg ved Sangolqui som, etter et raskt søk, viser seg å befinne seg 32 kilometer fra selve Cotopaxi. Da jeg kom tilbake fra reise på mandag, befant det seg ganske riktig et tynt lag med aske på bilen og på verandaen. Vulkanaske i lufta er ikke direkte behagelig, men heller ikke så farlig med mindre du har en luftveissykdom fra før. Blir det mye av den anbefales ansiktsmaske og tildekning i størst mulig grad.
Cantonen har en beredskapsplan i tilfelle oppgradering til oransje beredskap, det vil si evakuering. Foruten løpende oppdatering på sosiale medier har de en informasjonsstand utenfor rådhuset. Jeg besøkte den på tirsdag, fikk noen informasjonsbrosjyrer og svar på noen spørsmål.
De utsatte områdene som må evakueres er først og fremst de som ligger i nærheten av elvene som dannes ved Cotopaxi. Det er disse strømmene som vil følges ved et alvorlig utbrudd. Midlertidige evakueringsstasjoner, skoler eller andre større forsamlingslokaler, er angitt for hver av disse sektorene. Vi som ikke bor i disse kan ta det litt mer rolig.
Verre er det nok for de som bor i den middels store byen Latacunga. Den befinner seg nær vulkanens fot. 3 ganger har kraftige utbrudd fra Cotopaxi forårsaket omfattende ødeleggelser her, i 1742,1768 og 1877. Og de har avlyst sin tradisjonelle byfest, La fiesta de Mama Negra, som er en av de mest poplulære i Ecuador.
Men forhåpentligvis vil Cotopaxi slå seg til ro igjen denne gangen. Den skal bare spytte ut litte grann mer aske først…
(Bildet av Cotopaxi ble malt av amerikaneren Louis Rémy Mignot i 1859)