Har du lyst til å tjene 25000 raske kroner? Da kan du gå inn på gamblernettstedet Unibet og satse en tusenlapp på at Ecuadors visepresident Lenin Moreno får årets fredspris av Nobelkomiteen. Det forutsetter selvfølgelig at dette skjer.
Lenin Moreno er nominert for utarbeidelse av omfattende offentlige programmer for bistand til funksjonshemmede. Etter at han fikk disse iverksatt i Ecuador har han reist rundt til flere andre land for å presentere resultatene og inspirere til tilsvarende tiltak. Han sitter selv i rullestol etter at han ble skutt i forbindelse med et ran i 1999.
Hvilke muligheter har han til å vinne? Aftenpostens, VGs og NRKs nettaviser har ingen klare favoritter i år og deres tips spriker i forskjellige retninger. Felles for dem er at ingen av dem omtaler Ecuadors visepresident. Vil dette vise seg å være en forbigåelse i et såpass åpent heat? Nobelkomiteen under Thorbjørn Jaglands ledelse har klart å overraske ved alle utdelingene de har foretatt tidligere.
Pressen i Ecuador har heller ikke vist stor interesse. Det som har vært skrevet om Morenos kandidatur har vært referater fra internasjonal presse. Men så er heller ikke Ecuadors største aviser særlig vennlige innstilt mot medlemmene av den nåværende regjering.
Blant motkandidatene finner vi noen vonbrotne dissidenter, biskoper, ikkevoldsaktivister og de vanlige organisasjonene. Dissidentene fikk sin pris ved Kina for et par siden og biskoper er strengt tatt overrepresentert på listen over tidligere prisvinnere. En del av «ekspertene» mener man vil lete fram en representant for ikkevoldslinja for på den måten indirekte å hedre Mahatma Gandhi og kompensere for at han aldri fikk prisen.
Men hva vil det bety hvis Lenin Moreno får prisen? I så fall kan det føre til et sterkt fokus på arbeidet for funksjonshemmede i ikke fullt så bemidlede land. Og det kan få fart på dette særlig i de søramerikanske landene Moreno har turnert. På den måten vil Nobelprisen faktisk gjøre en forskjell, og det er et viktig moment. Show- og pressefaktoren erogså betydelig til stede ettersom han må motta prisen sittende i rullestol.
Hans kandidaturs svakeste punkt er nok arbeidsgiveren Rafael Correa. Presidentens stridigheter og rettsaker mot landets presse har blitt omtalt i utlandet på en ikke alltid heldig måte. Fra enkelte kretser har det vært ropt ut om at ytringsfriheten er i fare. Det er også uvisst om hvilken innvirkning sirkuset rundt innvilgelsen av asyl til wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har.
Men inntil Noberlkomiteen offentliggjør sin avgjørelse får de av dere som har satset sparepengene sine på Lenin Moreno bare holde pusten.